Още едно дете – чудо. 80 медала по математика

10-годишният Йордан е в трети клас, решава задачи за девети

Още едно дете – чудо. 80 медала по математика | StandartNews.com

С дете-чудо се гордее Пирдоп. 10-годишният Йордан Стоянов пази във витрината си не един, не два, а цели 80 медала от престижни наши и международни математически състезания.

ВИЖ ОЩЕ: Детето-чудо на България. Златен медал на 6 г.

Той има 56 златни медала, 14 сребърни, 9 бронзови и 1 диамантен. Красивият ум на Пирдоп е участвал в надпревари по целия свят. Най-интригуващи са му били трудните състезания в Азия, за които разказа повече в интервю за бТВ.

"Интересно е да решиш нещо, за което си мислиш, че не можеш. Използваш много логика. И после виждаш - а, те се решават супер лесно!"- разказва малкият математик.  Най-дългото време, в което е решавал задача, били няколко часа.

"Мисля, че беше комбинаторика. Беше някакъв нов метод и беше наистина гадно!" -  по детски искрено споделя Йордан.  Въпреки че е едва в трети клас, решава задачи за девети. Обича геометрията и уравненията.

"Много ми харесва, че се използва логика. Ако не се досетиш за един малък детайл, цялата задача ти отива!" - обяснява той необяснимия си за мнозина интерес в областта на точната наука.

Интереса към математиката разпалват родителите му, но всичко започва по-скоро като на игра. Докато пътуват с колата, му дават задачки, които да смята. Когато на 4 години събира трицифрени числа, родителите му се замислят. Забавлението прераства в интерес и решават да го запишат  на допълнителни уроци по математика.

"Родителите не бива да определят посоката за развитие на детето, а само да го стимулират" - казва майка му.  А малкият Данчо има още по-лесна рецепта за това, в което е силен: "Ако не ти харесва, ще ти е много сложно. Важно е да учиш всичко стъпка по стъпка".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай