Осъзнали сме грешките, ще се борим за стабилно управление

Осъзнали сме грешките, ще се борим за стабилно управление | StandartNews.com

Румен Иванов, водач на листата на ГЕРБ в Добрич

- Г-н Иванов, през последните дни кандидат-депутатите от вашата партия се включиха активно в подпомагане на хората в пострадалите от наводненията райони. Каква е равносметката?

- Ние от региона преценихме да си останем тук и заедно с колегите от листите на ГЕРБ от Русе, Шумен и Разград помогнахме на много семейства за разчистване на отпадъците от разрушени жилища. 87 къщи в Добрич са много пострадали от наводненията, а 10 от тях са напълно разрушени. И затова хвърлихме нашите усилия да помогнем за разчистването. Повечето пострадали хора са възрастни и бедни и изпитват огромни затруднения.

- Как приеха помощта ви ?

- Хората останаха изключително доволни. Защото ние се включихме реално да помагаме, а не само да маркираме дейност. Разчистени са дворовете, свърши се огромно количество работа. Сега хората очакват да получат средства. Вече започна раздаването на парите от дарителския фонд.

- За какво ще се бори ГЕРБ на тези избори?

- ГЕРБ ще се бори за поемане на управлението на страната. Нееднократно сме заявявали, че властта не е самоцел, но отговорността е да се влезе в управлението на страната. А ние доказахме, че можем да градим и можем да управляваме. Естествено сме си признали и осъзнали допуснатите грешки, което ни прави по силни и готови за едно бъдещо стабилно управление на страната.

- Какви са основните искания на хората към вас? Какво ви питат и за какво настояват?

- Основно хората искат прекъсване на задкулисието. Искат откритост, честност в бъдещото управление, искат ние, политиците, да ги гледаме в очите и да им даваме възможност да изкажат своите желания и искания, с които да се съобразяваме в управлението.

- В управленската програма на ГЕРБ са заложени доста промени в сектор "Сигурност". Като бивш началник на РДВР в града как ще обясните на хората защо се налагат тези промени?

- Връщането на статуквото в този сектор е задължително, а промените в последната година бяха един триумф на задкулисието. Те доведоха дотам, че гражданите се чувстват предадени, а служителите са стъписани от тези промени и от кадровия кадрил, който беше проведен. Затова и едно от първите неща, с които трябва да се заеме ГЕРБ, е именно отмяна на тази реформа.

Естествено трябва и възстановяване на борбата с организираната престъпност, като с промяна в закона ще трябва да се изведе звеното ГДБОП от ДАНС и да се върне в МВР. Ние искаме и ще направим всичко възможно за възстановяване на загубеното доверие в сътрудничеството с евроатлантическите партньори. Задължително е да се възстанови и правото на президента да назначава главния секретар на МВР, както и председателите на разузнавателните служби и ДАНС. Необходимо е да се възстанови конкурсното начало за растеж в кариерата на МВР и това трябва да се въведе поетапно и в другите служби за сигурност. Задължително е още да се въведе ефективно противодействие на битовата престъпност, а не това, което беше досега.

- Според вас изпращането на жандармерията по селата не е дало резултат?

- Мисля, че всички граждани осъзнаха, че това не доведе до никакви резултати. Напротив, създадоха се проблеми в други сектори. Не можем да извадим пътните полицаи от магистралите и да ги пратим в малките населени места. Това трябва да стане с разширяване на видеонаблюдението, като то ще започне от големите към малките населени места. Трябва да се изграждат звена на общинска полиция и да се осигурят повече униформени в малките населени места, като това ще стане с преструктуриране на щатовете.

- В управленската програма на партията има и специална глава за бедствия и аварии.

- Проблемите досега в тази област са в липсата на единен централизиран щаб, който да ръководи. А с тези промени ще се даде възможност на кметовете да ползват "армия" от хора, които да помагат. Но безспорно превантивната дейност има огромно значение за последствията от бедствията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай