Оръжейник №1 купи имот на Джоди Фостър

"Царят на войната" Христо Христов плати 34 млн. долара за най-скъпата къща в Бевърли Хилс

Оръжейник №1 купи имот на Джоди Фостър | StandartNews.com

Докато у нас гърми Апартаментгейт и сме в очакване на новия имотен регистър на Гърция, за да разберем брой на палатите, които нашенци са вдигнали по морето на южната ни съседка, изскочи българска следа в най-голямата сделка за годината с жилищен имот в Лос Анджелис.

Американското издание "Варайъти" издаде и името на купувача - Христо Йорданов Христов.

Оръжейният търговец вече притежава огромно имение с обща площ от над 30 декара, от които 1325 кв. метра са застроени. Крайната цена е зашеметяваща - 34 640 000 долара. Имотът първоначално е бил оценен за 55 милиона, "така че Христов - или който действително го е купил - е сключил доста добра сделка. Но, разбира се, това зависи от гледната точка", пише "Варайъти" и описва купувача като "изтъкнат търговец на оръжие от България или негов съименник".

Справка в базата данни opendata.government.bg за периода 01.01.2008-12.06.2018 г. показва, че българският гражданин Христо Йорданов Христов е един от директорите на софийската компания "Сейдж консултантс" АД, която в предмета на дейност е вписала при регистрацията си "вътрешна и външнотърговска дейност с оръжие, боеприпаси и със стоки и технологии с възможна двойна употреба". Най-вероятно това е фирмата, която има предвид Variety. В годините назад фирмата на имотния българин е печелила и десетки обществени поръчки, свързани с доставка на техника за армията.
Неговото име фигурира и в още няколко дружества - АРМИКОМ ЕООД, N & K-BROKERIDZH OOD, АЛФА ФИЛМС ИНКОРПОРЕЙТИД ООД, SEYDZH TEHNOLODZHIS OOD, Транс - Комерс - Консултинг ЕООД, Seydzh sport & fitnes EOOD.

Макар винаги да е бил далеч от прожекторите, Христов е добре познат за родния ни бизнеселит.

Обича лукса, но не парадира с него. Живее в Будапеща,но притежава имоти на три конттинента - Европа, Америка и Азия. Идва в България само по бизнес и прекарва времето си в софийския офис, който е доста непретенциозен. За него работят тук едни от най-добрите професионалисти в оръжейния бранш. Няма да е пресилено, ако се каже, че той е най-добрия ни оръжеен търговец. Може би от ранга на покойния Младен Мутафчийски. Имаше апетити само към приватизацията на оръжейния завод в Карлово, но когато държава реши да запази собствеността си, Христов се насочи изцяло към търговските сделки.

В сравнение с него, Емилиян Гербев е дребна риба.

Между впрочем, двамата никога не са се разбирали добре. Защото за разлика от пионката на Цветан Василев, Христов е достоен за приза “Цар на войната” (по едноименния филм с участието на Никълъс Кейдж).
Най-известна е компанията му "Сейдж консултантс" АД, която е основана още през 2005 г. Солидната му репутация навън закономерно превръща компанията му в една от четирите фирми в България, които успяват да печелят най-много от търговия с оръжие. Без политическа ориентация е и затова работи изключително добре с Министерство на отбраната по време и на леви, и на десни правителства. Още в първите си години, фирмата му успява да купи на атрактивни цени от “Снабдяване и търговия” ЕООД стари руски танкове Т-55 и друго въоръжение и да ги изнесе за Еритрея, припомнят от военното ведомство. Дълго време след това в Еритрея пламна война, а страната беше обявена от ООН за ембаргова.
През февруари 2012 година Министерството на отбраната подновява лиценза му за внос и износ.
Тогава фирмата на Христов търпя сериозни загуби заради взривовете край Петолъчката в складовете на "Берета трейдинг", които убиха трима. Унищожени бяха боеприпаси за десетки милиони. Прокуратурата обвини собственика на "Берета" Денислав Делев и управителя на фирмата му. Години наред тече и търговско дело, по което ищец е фирмата на Христо Христов, а ответник е "Берета Трейдинг". Искът е за 30 милиона лева щети, а отделно "Сейдж консултантс" искат "Берета трейдинг" да бъде обявена и в несъстоятелност, за да изплати дължимите суми.
Преди години "Сейдж консултантс" нашума и с кражба на тяхна продукция. От влакова композиция в Румъния изчезнаха 64 стари взривателя, собственост на фирмата. Те бяха предназначени за съвременния вариант на легендарната руска "Катюша". Пътували са в посока Сопот, където вероятно са щели да бъдат преработвани. По-късно румънците обаче откриха повечето от взривателите.

Христов днес прехвърля 60-те години, женен е за рускиня. Обича да прекарва свободното си време в имотите си в Австрия и Монако. Именно с покупката на жилището си във Виена Христов влезе в светските хроники у нас през 2013 г. Той инвестира над 2 млн. евро в апартамент в една от най-скъпите сгради на австрийската столица. Милиардери от цял свят станаха негови съседи в един от най-скъпите домове във Виена. В "Пале Принсипе" живеят още петролни шейхове, шефове от “Газпром”, съобщи тогава в. “Виртшафтсблат”.

“Пале Принсипе” е до катедралата “Свети Стефан”, а цената на квадратен метър е 25 000 евро. В сградата има частен СПА център и всеки може да стигне до покоите си с личен асансьор. Таваните са високи 6 метра. Климатиците са по най-нова технология и може да се командват чрез мобилния телефон дори и от чужбина. Гаражът струва допълнителни 80 000 евро за място. Вместо портиер новите собственици предпочели да се абонират за 24-часов хотлайн сървис, предоставян от фирмата продавач. Един от новите собственици там е ски легендата Райнер Шьонфелдер. 38-годишният спортист обаче вече обяви, че ще препродаде апартамента, за който платил 920 000 евро.

Най-скъпото жилище притежава руският банкер Алексей Ананиев, който е с лично богатство, според списание “Форбс”, от 1,7 млрд. долара. Основателят на “Просвязбанк” е съсед на стоманеният магнат Олексий Мартинов, който с неговите 2,1 млрд. долара е седмият по богатство украинец. Съкооператор им е и министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства Даен ал Хамли. Изненадващо, той е взел най-малкото жилище.
Друга любопитна информация за съседите на Христов е, свързана с руснаците Юрий Сюрцев и Ростам Сабиров. Бившите собственици на производителя на торове “Силвинт” продали фирмата си на конкурента “Уралкалий” за 7,8 млрд. долара. Така Дмитрий Риболовлев станал нов собственик на имота, но така и не го използвал, защото предпочитал имотите в Америка. Той влезе в световните медии като купи на дъщеря си за следването й в Ню Йорк най-скъпия апартамент в града -88 млн. долара.
Дали Христов предпочита Виена или Ел Ей ще разберем тепърва.

Според "Варайъти", историята на новото му имение е прелюбопитна.

Имението в Бевърли Хилс е построено от бивш израелски военен на има Гала Ашер, който впоследствие става строителен предприемач. Съдружник му е бизнесмен от Далас на име Дъг Барнас, който се занимава с производство на очила, и съпругата му Моли.
Преди това на същото място има по-скромна къща, чийто собственик в продължение на 6 години е била актрисата Джоди Фостър. Тя искала да я събори и да построи нова, но плановете й така и не се реализирали. Фостър не се нанесла и продала имота на семейството от Далас.


Имението е завършено през 2014 г. Къщите на Ашер обикновено са с квадратна структура, с монолитни вътрешни пространства, съвременни облицовки и стотици вградени светлини. Тази не е по-различна, но има и екстри като ослепителния 20-метров компютризиран водопад. Както и 7 обширни спални – три на първия етаж, останалите горе, и един „глезещ“ обитателите основен апартамент с площ от 300 кв. м.
Други детайли, които позволяват на собствениците на имота да прекарват добре времето си, са изящна изба и конферентна зала. Отвън в имота има голям заден двор с басейн. Пръстен от палмови дървета, обграждащ парцела, засилва неприкосновеността на личния му живот, а имотът също е ограден и затворен. Но има и още една екстра – къщата е на пет минути пеша от хотел „Бевърли хилс“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай