Опитни мишки от пети клас

Опитни мишки от пети клас | StandartNews.com

Образователната реформа, която ще започне догодина, най-вероятно ще се окаже като първия сняг. Тоест, ще ни изненада. В положението на най-изненадани ще се окажат точно випуските, които са "ключови" в българското училище - децата от първи и пети клас. Точно там, където малките започват нов образователен етап. Там, където им се налага да се адаптират - било към първия учител, било към факта, че за първи път вече имат не един, а много преподаватели, че им се налага да учат купища термини и за първи път да пристъпят на територията на абстрактното мислене.

Точно тези два класа ще бъдат и първите, които ще опитат плодовете на училищната реформа. Проблемът е какви точно ще бъдат те. Новите им учебници, по които те трябва да учат коренно различни неща, е много вероятно да не бъдат готови до първия учебен ден. Дори и ако все пак са написани, със сигурност не е имало време да бъдат апробирани поне за една година сред ученици, за да се види какво им куца. До момента поне това бе желязно правило при издаването на нов учебник, и въпреки него сме свидетели на купища помагала с грешки, пропуски, двусмислици и откровени бисери, които се подмятат в медиите с години. Дори и когато вече са премахнати от учебниците. След като време за проба не е имало, е логично да предположим, че новите учебници ще изобилстват точно с това, за което от години говорим - грешки и неясноти. От министерството успокоиха, че ако нови учебници за пети клас няма, децата щели да учат по история от помагалата за седми клас. Целият проблем е, че тези помагала са написани за друга възрастова група. В тях вече са употребени термини и понятия, които учениците са усвоили в пети и шести клас. Ако дадем тези учебници на петокласниците, те няма как да ги разберат. Остава да се надяваме, че учителите ще компенсират недъзите на учебника в клас. Само дето не всички учители са магьосници. А за да проведеш тази реформа, май се изисква нещо повечко от магия.

В новите образователни документи и в самия закон, приет от парламента, се говори за нова философия на реформата, за "компетентности", които децата трябва да усвоят. Едва ли обаче някой знае какво се крие зад евроклишето за компетентностите. И как точно това трябва да промени и учебници, и учители, и училищна среда. Най-голямото ми опасение е, че в името на "компетентностите" ще се откажем да даваме на децата реални знания. Че докато им възлагаме "проекти", а не домашни, ще се отучат и от малкото, което до момента са усвоили. Че задължението да ги научим да работят в екип ще завърши с най-прословутия житейски урок - да се криеш от отговорност зад гърба на останалите. Защото няма как реформа с изцяло нова философия да се прави в крачка. Няма как да се пишат учебници само за първи и пети клас, без нито издатели, нито учители да знаят какво ще бъде учебното съдържание в останалите класове. Депутатите записаха опасно бързи срокове за въвеждане на промените в двата класа, в които е най-рисковано децата да бъдат превръщани в опитни зайчета. Защото те и сега са стресирани. И сега проучванията сочат, че в пети клас рязко падат знанията на децата по предмети, по които успешно са вземали изпитите си в четвърти. Че внезапно част от тях спират да разбират това, което четат. Не защото са оглупели, а защото на мястото на приказките за Косе-Босе и Кума-Лиса са се появили термини, непознати и абстрактни понятия, които трябва да се усвояват постепенно и с повишено внимание. Ако превърнем и учебниците им в бойно поле, кой ще носи отговорността за провала на цял випуск?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай