ООН избраха българин за специална мисия

Генералният секретар на ООН предложи българин за специален пратеник по Либия

ООН избраха българин за специална мисия | StandartNews.com

Николай Младенов е предложен от ООН за за специален пратеник по Либия и ръководител на мисията на ООН за оказване на помощ в Либия (UNSMIL).

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е предложил на Съвета за сигурност да назначи Младенов, който в момента е специален координатор по Близкоизточния мирен процес.

В писмото до председателя на Съвета за сигурност се казва: „Информирам Ви за намерението си да назнача представителя на България Николай Младенов за мой специален представител по Либия и ръководител на UNSMIL.

По информация на ТАСС председателят на Съвета за сигурност на свой ред е предложил на държавите-членки на Съвета да изготвят отговор до 23 ноември. Съобщава се, че няма възражения срещу кандидатурата на Младенов.

САЩ също одобри предложението.

В този ключов момент за политическия процес е особено важно незабавно да бъде назначен на длъжността специален пратеник човек, който има голям опит в преговорите", отбеляза Крафт. "Николай Младенов е правилният избор за тази роля", каза представител на САЩ в световната организация Кели Крафт.

Предишният специален пратеник на генералния секретар в Либия Хасан Саламе се оттегли от поста през март тази година и повече от 8 месеца мястото остана вакантно заради разногласия в Съвета за сигурност. През септември беше решено длъжността специален пратеник на ООН в Либия да бъде заменена от специален пратенк на генералния секретар. Новите специални пратеници се назначават от генералния секретар на ООН, но само след единодушно одобрение на кандидатурите от Съвета за сигурност.

Младенов е представител на световната организация за Близкия изток от 2015 г., припомня АФП. По време на мисията си той се сблъска с няколко предизвикателства - епизоди на напрежение между ивицата Газа и Израел, засилването на израелската заселническа политика, вътрешни разделения между палестинците и влошаване на хуманитарната ситуация в Газа.

Той проведе, заедно с Египет, редица дискусии, за да бъде избегната ескалация на напрежението. По време на неговия мандат не е имало война между Израел и ивицата Газа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай