Водата е с лошо качество в цялата страна

Неведнъж Диана Ковачева е предупреждавала за проблемите

Водата е с лошо качество в цялата страна | StandartNews.com

Още през октомври омбудсманът Диана Ковачева е сигнализирала, че в страната има проблем с водоснабдяването – липсва достатъчно вода, а на много места качеството й е лошо. Това сподели Ковачева в интервю за БНТ.

Омбудсманът каза, че този петък е изпратила препоръка до министъра на регионалното развитие с настояване в кратки срокове да станат решенията за алтернативно водно осигуряване и също така гражданите да бъдат ежедневно информирани за мерките, които се вземат.

През октомври тя е сезирала КЕВР и Министерството на околната среда и водите, и е напомнила на министъра, че в цялата страна има проблем с лошото качество на водата. По нейно мнение е необходима промяна в Наредба №4, защото в момента няма процедура, ако от чешмата ви потече мръсна вода, да се плаща по-ниска цена.

Липсата на ефективност на ВиК дружествата и надвишаването на лимитите са сред причините за кризата в Перник, каза омбудсманът.

За мръсния въздух в София

В последната година и половина в институцията са направили шест дискусии по темата за мръсния въздух в столицата. Предстои още една през януари.

„На първо място е важно гражданите да бъдат информирани тогава, когато въздухът е замърсен. Също така е важно и временните мерки, които съдът определи да бъдат спазвани и да се мият по-често улиците“, посочи Диана Ковачева.

Важно е да има контрол, но е важно и гражданите да са съвестни и да не горят боклуци, каза тя.

Системата "Бонус-Малус"

Омбудсманът е на мнение, че има несправедливост при въвеждането на "Бонус-Малус". Изпратена е препоръка до Комисията по финансов надзор. Срокът за обсъждане е удължен.

Това, което е притеснило Ковачева, е фактът, че като че ли добросъвестните водачи не са достатъчно стимулирани. „При тези условия нарушенията, които извършват, ще влизат в тяхното досие, обясни Диана Ковачева.

Насилието над жени

Ковачева смята за добри законодателните промени, но е важно да бъдат направени и още промени по отношение на насилието над жени.

Няма достатъчно кризисни центрове у нас. Според Ковачева те би следвало да са поне 28.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай