Омбудсманът разкри капан за пенсионери

Заради добавката от 50 лв. много хора може да загубят помощите си за отопление

Омбудсманът разкри капан за пенсионери | StandartNews.com

Капан, в който може да попаднат най-бедните пенсионери у нас, разкри омбудсманът Диана Ковачева. Оказва се, че заради добавката от 50 лв. към пенсията много хора може да прескочат прага за получаване на помощи за отопление.

803 000 души получават пенсии под линията на бедността от 369 лева. Това сочи справката от НОИ, която омбудсманът Диана Ковачева е получила в понеделник.

„Когато говорим за увеличения, е редно тази линия да бъде прескочена”, заяви Диана Ковачева пред Нова тв. По думите й много хора, които ще получат добавка от 50 лева, се притесняват, че ще прескочат прага за получаване на помощи за отопление.  

„Изпратих препоръка да се вземе предвид добавката от 50 лв., заради която има много хора, които могат да прескочат линията за получаване на помощи за отопление”, заяви Ковачева.

Според нея системата е несправедлива спрямо онези, които имат стаж за пенсиониране, но нямат навършени години.

„Съгласна съм, че докато навършат възраст, може да взимат по-малко. Въпросът е, че сега до края на живота си ще останат с тези ниски пенсии. Смятам, че е нечестно и дискриминационно”, категорична бе Ковачева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай