Омбудсманът иска психолози да спасяват децата

Ковачева иска МОН да се погрижи за психиката им

Омбудсманът иска психолози да спасяват децата | StandartNews.com

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието и науката проф. Николай Денков, в която поиска да бъдат изготвени засилени мерки за психосоциална подкрепа на учениците в контекста на предстоящата нова COVID вълна и евентуалното преминаването на децата отново в дистанционен режим на обучение.

Повод за препоръката са десетки жалби до омбудсмана, в която разтревожени родители споделят, че след продължителното онлайн обучение децата им са показали по-ниска мотивация за учене, по-ниски резултати в края на годината, трудности с концентрацията, проблеми с езиковото и физическото развитие, разсеяност, липса на желание и интерес за учене, загуба на училищни навици.

От пресцентъра на омбудсмана припомнят, че Ковачева е инициира кампания за подкрепа на психичното здраве на учениците под мотото "Синьо лято", в рамките, на която от 1 до 18 юни т.г. психолози са консултирали деца и родители как да се справят с последствията от дистанционното обучение. Кампанията е потвърдила факта, че учениците, прекарали дълго време в ситуация на онлайн обучение, трудно се адаптират към връщането в клас

По думите й ролята на училищните психолози за осигуряване на навременна психологическа подкрепа на учениците е от изключително значение и затова е необходимо да се предприемат действия в тази посока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай