Окончателно! Затегнаха примката за домашни насилници

Те влизат в специален регистър

Окончателно! Затегнаха примката за домашни насилници | StandartNews.com

Парламентът затегна здраво примката за домашните насилници. Депутатите приеха на второ четене ключови текстове от Закона за защита от домашното насилие.

Те предвиждат създаване на регистър на лицата, осъдени за домашно насилие или педофилия.

В регистъра ще попадат и лицата, осъдени за престъпления по раздел "Разврат" от Наказателния кодекс, извършени спрямо малолетни и непълнолетни лица, както и издаване на справки и удостоверения за вписаните обстоятелства.

Идеята за регистър дойде от Петър Петров от "Възраждане". Аргументът му е, че около 85% случаите на педофилия се повтарят.

Според решението на парламента в Националната информационна система за превенция и защита от домашното насилие ще се съхраняват данни за случаите на домашно насилие от страната или по отношение на българи в чужбина, които са потърсили помощ и подкрепа.

Депутатите позволиха на работодателите да могат да отказват да наемат осъждани педофили, когато дейността им е свързана с деца.

По предложение на Маноил Манев от ГЕРБ от предвидените в законопроекта мерки за защита от домашно насилие отпадна заложената забрана за издаване на разрешение за придобиване, съхранение, носене и употреба на оръжие. Мотивът беше, че в самия закон за оръжията вече има забрана, която е по-сурова и предвижда при вече приложена назад във времето мярка към дадено лице, то да губи право на оръжие, наличното да се отнема за минимум 3 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай