Очаквано - коронавирус в няколко училища у нас

Всеки ден се очакват между 10 и 15 нови заразени учители и ученици

Очаквано - коронавирус в няколко училища у нас | StandartNews.com

Десетки ученици и няколко учители от различни градове остават у дома, заради коронавирус, само два дни след началото на новата учебна година.

Положителни проби за COVID-19 вече има в училища в София, Русе, Стара Загора и Ловеч. Образователният министър Красимир Вълчев прогнозира - всеки ден се очакват между 10 и 15 нови заразени учители и ученици.

Близо 80 деца от столичното 55-то училище трябва да преминат през PCR тестове за COVID-19, след като са били в контакт с някои от осемте заразени учителки. Готовите до момента проби са отрицателни. Тестването ще продължи и утре, отблязва NOVA.

Под карантина са и над 40 ученици от Стара Загора, заради техен съученик, дал положителна проба. Подобна е ситуацията и в Русе - след като вчера стана ясно, че 16-годишен ученик от Математическата гимназия е с коронавирус. В Ловеч с инфекцията е учителка на второкласници - тя не е била контактна с децата, но се е срещала със свои колеги. 

Повечето родители  признаха, че са притеснени от ситуацията, но няма да спират децата от училище

„Това не е нещо, което е неочаквано. Просто беше ясно, че когато започнем да събираме толкова хора на едно място, колкото и да има мерки и да ги разделим, винаги има риск”, каза Дончо Ангелов.

„Всички деца искат да се върнат в училище и да си водят един нормален учебен процес”, коментира Нели Михайлова.

Министърът на образованието Красимир Вълчев е категоричен - засега учебният процес не е застрашен. „Трябва да свикнем с мисълта, че ще имаме болни.

Ако имаме по 200 заболели на ден, между 10 и 15 минимум ще бъдат учители и ученици. Тези, от първите дни, няма как да са се заразили в училище, направили са го в друга среда. Може би учителите, които са започнали по-рано работа взаимно са се заразили” , каза той.

.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай