Очаква се намаляване на заразените до седмица

Това каза проф. Кантарджиев

Очаква се намаляване на заразените до седмица | StandartNews.com

Във връзка с нараснолото безспокойство зараеди нарастване на броя на заразените от кщоронавирус у нас, се чу и надежден коментар.

Очаквам случаите на заразени с коронавирус да започнат да намаляват до седмица.

Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в предаването Още от деня по БНТ.

Според него причината е, че хората започват да се пазят и ще искат да спазват мерките.

Зам.-председателят на щаба обясни, че проблем са събиранията на много хора на едно място с песни и с викове. „Човек се заразява, когато срещу него някой болен или носител на вируса вика или крещи. В разговор от дистанция няма да може да се предаде заразата.”, обясни проф. Кантарджиев.

Той посочи, че в много от балканските страни разпространението на вируса било 2-3 пъти по-голямо, отколкото у нас.

Младите обаче също трябва да внимават, въпреки че при тях тежките случаи са по-малко.

Септември ще се посрещне с нов грип и мерките за него трябва да бъдат като за коронавируса. „Опасно ще е октомври –ноември, когато зачестят и другите вирусни заболявания, характерни за есенно-зимния сезон”, каза проф. Кантарджиев.

„Когато става дума за епидемия, няма осигурени и неосигурени, голяма част от нещата се поемат от държавата. Затова се включват местните представители на здравното министерство – РЗИ.”, каза проф. Кантарджиев.

"РЗИ правят тестове, за да намерят контактните лица и да се ограничат клъстерите", посочи проф. Кантарджиев. Той обясни, че при нас има три важни неща – да не се допуска претоварване на болниците, много болни лекари и да се пази мяра и да не се изследват цели болници.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай