Обсъдиха здравната карта на Пиринско, няма млади лекари

Обсъдиха здравната карта на Пиринско, няма млади лекари  | StandartNews.com

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов дискутира на работна среща с директорите на болници и здравни институции актуализирането на здравната карта в региона. Целта е да се получи информация за състоянието на видовете медицинска помощ в областта – видовете лечебни заведения, брой лекари по специалности, брой болнични легла по видове и по нива на компетентност.

Областната комисия ще изготви мотивирано становище относно конкретните потребности от болнични легла. Ще кажат мнението си за необходимостта от преструктуриране на лечебни заведения за болнична помощ или за предприемане на други мерки по създаване, закриване или оптимизиране на лечебни заведения, както и становище за необходимостта от създаване на условия за предоставяне на конкретен вид грижи в областта - палиативни, интегрирани здравно-социални грижи в домашна среда или други, предвидени в нормативен акт.

Експертите коментираха въпроса дали при разработване на указанията и методиката за изготвяне на здравната карта е отчетена спецификата на района като заболеваемост, както и използването на наличната леглова база. Тревожен факт са липсата на млади лекари специалисти в лечебните заведения и големият брой работещи лекари пенсионери, за да бъдат спазени изискванията за сключване на договори със Здравноосигурителната каса.

„Необходимо е да бъдат отчетени и фактите, че районът е трансграничен, преминава международен път, има развит зимен туризъм, наличие на университети, чиито студенти, макар и временно пребиваващи в областта, също получават здравни услуги", сподели Бисер Михайлов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай