Обрат в живота на пребития в Охрид Християн Пендиков

Фондация "Македония" с важно решение

Обрат в живота на пребития в Охрид Християн Пендиков | StandartNews.com

Обрат в живота на пребития в Охрид Християн Пендиков. Засега той няма да се връща в РС Македония.

До дни ще бъде изписан от ВМА. Състоянието му се подобрява. След това 23-годишният българин от Охрид ще продължи да се лекува в домашни условия, съобщи Lupa.bg, позовавайки се на председателя на фондация "Македония" Виктор Стоянов.

Християн планира да се установи временно в България, за да не подлага живота си на риск в Охрид. От фондация "Македония" ще му помогнат да си стъпи на краката у нас.  

На 20 януари 23-годишният българин от Охрид бе транспортиран в София с множество спукани прешлени, ребра и счупена челюст. Той бе нападнат на 19 януари в гръб от Илия Спасески и още двама души.

Нападението бе извършено около 22.00 часа българско време пред заведението "Тино". Пендиков е бил заедно с момиче. Преди да напусне бара, той е бил обиждан и провокиран от компанията на Спасески, наричан е бугараш, татарин, фашист, ще ви....майката българска.

Пендиков е секретар на местното българско сдружение и е единственият, който публично защитава своята принадлежност и произход. Преди месец той бе в София и подробно описа случващото се с българите в РСМ.

След побоя президентът Румен Радев заяви, че случаят с Християн Пендиков е израз на десетилетна политика и насаждане на омраза срещу българите. Властите в РСМ трябва ясно да заявят, че това е престъпление от омраза. Той призова по-скоро македонските българи да бъдат вписани в Конституцията на РСМ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай