Обрат! Украинците остават в хотелите

Става въпрос за близо 11 000 човека

Обрат! Украинците остават в хотелите | StandartNews.com

Украинските бежанци ще останат още четири месеца по местата, в които са настанени, при същите условия. Това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, цитиран от БНР.

Новопристигналите обаче ще преминават през базата в Елхово, след което ще бъдат разпределяни в държавни бази, в които предстои козметичен ремонт.

"Тези от тях, които установихме при извършената от нас проверка - това са близо 11 000 човека, ще останат на местата, където се намират заедно с техните деца, при същите условия, а останалите, които тепърва идват на територията на страната, ще минат буферно през Елхово, ще престоят там до 30 дни и ще бъдат насочвани към държавните бази, които сме подготвили", обясни министърът.

Решението за преместването на украинските бежанци от хотелите в държавните бази бе взето от служебното правителство в края на октомври. Това породи вълна от недоволство сред потърсилите закрила у нас. Украински бежанци организираха протести в Слънчев бряг, Златни пясъци и Приморско, за да изразят несъгласието си с това решение.

В края на октомври от хотелиерския бранш поискаха нова програма за бежанците, при която за една нощувка да се плаща сума над 50 лева, така че новата програма както да подпомага бежанците, така и да бъде в помощ на хотелиерите, за да запазят персонала си.

В момента за настаняване на бежанци на хотелиерите се заплаща по 10 лв. на нощувка без изхранване и по 15 лв. с осигуряване на храна.

В началото на настоящия месец временна оперативна група към Националния съвет по миграция се зае с кризата с въпроса с украинските бежанци.

Появиха се и подозрения, че броят на идващите у нас украинци се е увеличил последните седмици заради снимки на турагенции към български хотели, които са пуснали обяви за почивка в Украйна. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай