Обрат с времето! Идва пустинна жега

Чакат се над 40 градуса

Обрат с времето! Идва пустинна жега | StandartNews.com

С юли месец  започва класическата лятна жега. Времето ще бъде горещо с преобладаващи максимални температури между 34° и 38°С, а в някой райони в Тракия и до 40°С.

Разбира се ще имаме и периоди на валежи и силни гръмотевични бури, но на фона на жегата - ще са добре дошли. През следващите дни Балканите постепенно ще бъдат обхванати от мощен пренос на по-топла въздушна маса, която идва от Северна Африка. На много места се очакват стойности от около 34-37°С, а в Северна Македония, Сърбия, Гърция и до 41°С, съобщава Meteo Balkans.

Очакваният период на високи температури ще повиши индекса на пожароопасност, особено над Югоизточна и Североизточна България, където през последните два месеца валежите са дефицит и наблюдаваме засушаване. Имайте предвид, че в големите градове през летните дни най-добре се усеща градския топлинен остров и реално температурата, в централната част на града ще е по-висока!

Съветваме да избягвате дългия предстой на слънце, защото топлинните вълни са опасни метеорологични явления, които могат да доведат до проблеми със здравето. Преди горещото време ни очаква и леко захлаждане.

Към края на първото десетдневие на юли и началото на второто (между 6-13 юли) отново се повишава вероятността за валежи на повече места в страната, които ще са и по-значителни по количество, с гръмотевични бури и с условия за градушки.Валежите вече са факт, но през следващите дни те ще обхванат Източна България, а над Западна България ще се наблюдава засушаване.

Над Източна България след 10-юли валежите ще спрат и над цялата страна ще се установи горещо и сухо време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай