Обрат с пенсиите от 1 октомври. Кой ще взема 725 лева?

Започва преизчисляването, но няма да е за всички

Обрат с пенсиите от 1 октомври. Кой ще взема 725 лева? | StandartNews.com

Голям обрат с пенсиите предстои от 1 октомври. Това е датата, от която част от пенсиите ще бъдат преизчислени. Увеличението обаче не се отнася до всички възрастни хора. Повече пари ще вземат 1/3 от тях или – около 700 000 души.

След преизчисляването средната пенсия ще доближи 725 лв. и ще нарасне с малко повече от 8,5% спрямо септември 2022 г.

От 1 октомври ще се  преизчисляват понсиите, свързани с трудова дейност - пенсии за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност поради общо заболяване, за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест, за военна инвалидност и за гражданска инвалидност, както и вдовишки добавки от такъв вид пенсии;

Преизчислени ще са още пенсиите, свързани с трудова дейност, размерите на които са изчислени въз основа на брутното трудово възнаграждение/осигурителния доход на лицата и имат определен индивидуален коефициент.

Също така нов размер ще има пенсиите, свързани с трудова дейност, отпуснати с начална дата до 31 декември 2021 г. включително.

На преизчисляване не подлежат пенсиите за трудова дейност, отпуснати с начална дата след 31.12.2021 г., както и пенсиите, несвързани с трудова дейност (социални пенсии за старост, социални пенсии за инвалидност, персонални пенсии и др.).

Преизчисляването се извършва служебно от Националния осигурителен институт (НОИ). Не е необходимо пенсионерите да подават заявления.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай