Обрат! Нови подробности за полицая, застрелял 18-годишния крадец

Вътрешният министър застана зад униформения

Обрат! Нови подробности за полицая, застрелял 18-годишния крадец | StandartNews.com

Нови подробности за полицая, който застреля 18-годишния крадец, даде вътрешният министър Калин Стоянов. Той категорично застана зад действията на униформения и заяви, че той е отличен полицай, много добре подготвен и многократно награждаван.

"Съболезнования на близките на загиналото момче. Искам да уточня, че всичко, което ще кажа е на основа на установените факти и обстоятелства до момента", заяви Калин Стоянов в интервю за бТВ.

"Категорично заставаме зад взетото решение на полицая да използва огнестрелно оръжие по отношение на лице, за което на първо място има данни, че е извършил грабеж. На второ място – има данни, че това лице е част от група, които са заплашвали жертвите си с огнестрелно оръжие.

Трето – полицаят е използвал оръжие, след като многократно е предупреждавал лицето да спре. А след това е произвел предупредителни изтрили", поясни силовият министър.

"Данните за грабежа са подадени малко след 2 часа. Около 5 часа се получава сигнал от охранител на бизнес център. Именно там полицаите ги намират, но лицата се качват в автобуса.

Полицаите сигнализират на шофьора и той спира автобуса и отваря вратите, но две от трите лица започват да бягат.

Полицаят е стрелял с лично оръжие. За това евентуално той ще понесе административна отговорност. Той е носил и двете оръжия – лично и служебно, но е използвал личното. За това може да понесе отговорност.

Полицаят е използвал личното си оръжие, защото при преследването служебният му пистолет най-вероятно изпада от кобура. В момента се изясняват точно тези обстоятелства.

Няма значение, че полицаят носи и служебно, и лично оръжие. Ако иска може и три оръжия да носи. Най-вероятно личното му оръжие е по-модерно от „Макаров“-ия, които полицаите носят", призна Калин Стоянов. Той съобщи, че се подготвя промяна в нормативната база, която официално да разреши на полицаите да носят по време на дежурство и служебното, и личното си оръжие.

Стоянов поясни, че по първоначална информация в личното оръжие на полицая не е имало стоп патрони. Такива е имало само в служебното. От близко разстояние обаче и стоп патроните могат да убият човек.

"Това е тежък инцидент, но според нас полицаят правомерно е използвал оръжие в създалата се ситуация.

По първоначална информация полицаят е произвел два предупредителни изстрела, а един от куршумите е попаднал в тялото на извършителя. Няма полицаи, който иска да убие човека, който гони - той иска да го спре", категоричен бе вътрешният министър Калин Стоянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай