Обикновените хора се вълнуват от Великден

Обикновените хора се вълнуват от Великден | StandartNews.com

Ели Юрукова е работила за "Свободна Европа" и Би Би Си. Това е журналистката, която предаваше по време на войната в бивша Югославия. Слушахме я от Босна, Хърватия, а след това от Косово и Македония.

- Как обикновените сърби възприеха споразумението между Косово и Сърбия?
- Мисля, че се създаде изкуствено някакъв ореол около това споразумение, което всъщност е най-добрият вариант за сърбите. Те получиха повече, отколкото очакваха. Въпреки това обикновеният сърбин не е наясно с плюсовете и минусите от документа, но това, което го вълнува най-много в този момент, са Великденските празници.


- Очакван ли бе този документ?
- Споразумението не бе изненада. Всички очакваха, че то ще се сключи и Сърбия ще получи дата за започване на преговори за членство с ЕС. За съжаление обаче времето не работи за Сърбия. Ако това споразумение беше договорено преди 7-8 години, а не се чакаше, защото все пак всяка война завършва с мир и преговори, Белград щеше да получи малко повече. В тези условия обаче това е най-добрият вариант, за да не бъде Сърбия губеща. От преговорите никой не получи нито много, нито малко. Фактът, че албанците са недоволни показва, че има неща, които са в полза за сърбите.

- Все пак сърбите излязоха по улиците...
Демонстрациите в Белград бяха рехави. Проявите на косовските сърби също не бяха нещо драматично. Очевидно ще има разместване при косовските сърби. Сега ще стане ясно кой е предател и кой не. Ще има политическо разместване. Трябва да знаете обаче, че обикновеният сърбин нищо не приема толкова драматично. Няма драма нито в Белград, нито пък в Косовска митровица. Дори и да се направи един референдум, за което говори Александър Вучич, сърбите ще го подкрепят.
- Кой реагира най-остро?
- Най-остри бяха реакциите на Воислав Кощуница и на сръбската православна църква. Не трябва да забравяме обаче, че църквата в Сърбия винаги е губела, когато се е намесвала в политиката. Така беше и при Милошевич.


- Преглътна ли Сърбия Косово, или?
- Сърбия отдавна е преглътнала Косово. На Белград отдавна му е ясно, че Косово е загубено и то е самостоятелна държава. Сърбите се утешават с това, че може би някога нещата ще се върнат на мястото си, но сега реалността е друга. Мисля, че Сърбия изигра добре картите си този път.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай