Оберхаузен се диви на Кристо

Явашев вдигна първата инсталация след смъртта на жена си Жан-Клод

Оберхаузен се диви на Кристо | StandartNews.com

София. Кристо Явашев превзе германския град Оберхаузен и отново накара световните медии да говорят за него. Прочутият художник откри най-новата си инсталация, наречена Big аir рackage, което в превод от английски означава "Голямата въздушна опаковка". Творбата, напомняща на огромен балон или дирижабъл, се намира в бивш гигантски резервоар за природен газ с височина 117 метра, превърнат от 1988 г. в изложбен център и известен като "Газометъра". Произведението на Кристо е с височина 90 метра, диаметър 50 метра и има обем 177 000 куб. м. Това е най-голямата подобна арт екстравагантност, която не се крепи от скеле. За направата й са използвани хиляди квадратни метра бял и прозрачен полиестер. Структурата ще запазва формата си благодарение на вентилатори. Целта е посетителите на експоцентъра да влизат в огромната опаковка през специални отвори и вътре да се чувстват сякаш се къпят буквално в светлина. Инсталацията ще може да се посети до 30 декември тази година.

Това е първият проект на Явашев след смъртта на съпругата му Жан-Клод преди няколко години. Оттогава досега артистът се бореше с депресията, последвала загубата на жената, с която работеше през целия си живот.

През 1999 г. двамата представиха първата си инсталация в "Газометъра" - стена от 13 000 разноцветни петролни варела. Сега 77-годишният художник признава, че иска да дирижира създаването на най-голямата скулптура/инсталация в света - от 400 000 разноцветни петролни варела. 150-метровата пирамида, наречена "Мастаба" - по името на древните гробници, ще има плосък връх и ще бъде малко по-висока от Голямата пирамида в Гиза в Египет. Работата на Кристо ще струва 325 млн. долара и трябва да бъде издигната за около 30 месеца в пустинята край Абу Даби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай