Обама: САЩ ще е лидер в борбата срещу климатичните промени

Обама: САЩ ще е лидер в борбата срещу климатичните промени | StandartNews.com

Джорджтаун. Американският президент Барак Обама обяви новата стратегия на правителството за борба срещу климатичните промени. В основата на новата програма стои намаляването на замърсяването, причинявано от съществуващите топлоелектроцентрали на въглища, предаде Ройтерс.

Обама търпеше чести критики от страна на еколозите, че не предприема по-решителни и незабавни мерки за въвеждане на по-чисти енергийни алтернативи. Неговите действия бяха и допълнително затруднени и от опозицията на републиканците по тези въпроси.

Планът, който президентът представи вчера, е от компетенциите на изпълнителната власт и не изисква одобрението на конгреса. Обама обеща още страната му да удвои усилията си и да се превърне в глобален лидер в борбата с климатичните промени.

По силата на новата програма, Агенцията за защита на околната среда (EPA) ще има правомощията да състави стандарти за въглеродните емисии и за вече работещите централи, и да налага тези стандарти. Агенцията има срок до юни 2014 г. за разговори с представители на всички заинтересовани страни и оформяне на предложенията, които да бъдат приети до 2015 г.

Екоорганизациите отдавна призовават за въвеждане на по-строги изисквания, тъй като ТЕЦ-овете на въглища са най-големият източник на въглеродни емисии в Щатите. Те произвеждат и около 40% от електроенергията в страната.

Републиканците обвиниха Обама в обявяване на "война срещу въглищата" и във водене на "политика, убиваща работните места".

Обама коментира и мегапроектът за нефтопровод Keystone XL, който засега беше възпиран от неговата администрация. Планът е по него да се пренася петрол, добит от нефтените пясъци в Албърта, Канада, до рафинерии в Тексас. Обама заяви, че проектът може да бъде стартиран само ако е в интерес на нацията, тоест ако не влошава значително общото ниво на въглеродните емисии.

Почти половината американци, близо 47%, смятат, че правителството прави твърде малко, за да защити околната среда, според изследване на Gallup.

Обявяването на новите мерки не беше пълна изненада, след като миналата седмица Обама обеща, че страната му ще "направи повече" в борбата срещу климатичните промени, в речта си на Бранденбургската Врата в Берлин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай