Няма изненада, готови сме за избори и наесен

Няма изненада, готови сме за избори и наесен | StandartNews.com

Повече от 2 партии ще стоят зад следващия кабинет, смята зам.-председателят на БСП Димитър Дъбов

- Г-н Дъбов, бяхте ли информирани за разговорите между лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан? Очаквахте ли изявление от подобен род от председателя на движението?

- Не знам дали е имало разговори между двамата лидери и това не е най-важното. Но няма изненада в изявлението, което направи г-н Местан. Ръководството на партията от доста време обсъжда възможността за свикване на предсрочни парламентарни избори и то - основно в рамките на годината. Защо? Очевидно има някои неотложни неща, които правителството трябва да завърши в много кратко време, най-важното, и след това да се отиде на избори, защото при обстановката, която е създадена, няма смисъл да се доказва кой колко е силен и някой, който е изкарал 100-200 хиляди гласа, сега да казва: "Аз съм победител, а вие сте загубили". Нека да направим едни предсрочни парламентарни избори, от тях ще стане ясно колко партии влизат в следващия парламент. Със сигурност отсега може да се каже, че следващият кабинет отново ще е коалиционен и със сигурност в него ще участват много повече от две партии. Това смятам, че е ясно на всички. Българският избирател след 2001 г. е достатъчно мъдър и не дава властта само на една партия. Смятам, че няма да я даде и оттук нататък, нещо повече, дори ще бъде по-взискателен. Ние сме направили своя анализ за представянето на евровота. Във вторник предстои заседание на Националния съвет на БСП да приемем и да обсъдим актуалната вече ситуация и Националният съвет да излезе със становище и респективно - да отиваме на подготовка и провеждане на предсрочни парламентарни избори. Или през декември, или, ако има възможност, защо и не по-рано.

- Върху каква дата ще се спре БСП и кои са основните приоритети и важни задачи, които трябва да завърши правителството на Пламен Орешарски, преди да подаде оставка?

- В момента готвим оценка на 1-годишното управление на кабинета и текат срещи с министрите по обсъждане на изпълненото по програмата, както и за изясняване на тяхното становище кое е най-важното и неотложното, което трябва да се приеме през следващите няколко месеца. Трябва да прецизираме приоритетите и в зависимост от това кога ще бъдат предсрочните парламентарни избори.

- Кои са приоритетите? Проектът "Южен поток" сред тях ли е, преговорите с ЕК?

- "Южен поток" вече сме казали, че е приоритет, но има и неща, които трябва да се решат в областта на образованието, на здравеопазването, в икономиката, в туризма, във всички сфери има неща, които са започнати, има и някои закони, които трябва да бъдат финализирани и приети от това Народно събрание. Така че това изясняваме сега и това ще бъде обект на коментари на заседанието на Националния съвет във вторник.

- Склонни ли сте да приемете тезата, че трябва да има обединение между митниците и НАП - идея, която бе лансирана от ръководството на ДПС по време на пресконференцията?

- Въпросът е много дискусионен, трябва да се чуе експертното мнение, да се защити тезата защо. Правеха се опити върху двете системи, национални информационни системи, но трябва да се има предвид, че те са консервативни и не носят на резки промени. В тази сфера трудно сработват нови идеи и инициативи, особено за 2-3 месеца и има риск нещата да не бъдат по-добри, отколкото са в момента. По-скоро трябва много здрав контрол, да се запушат всички пробойни по митниците.

- Как ще работите оттук насетне с ДПС в този парламент? Вашите депутати споделиха след пресконференцията на Лютви Местан, че се чувстват, цитирам - "зашлевени"?

- Едва ли има някой от нашите депутати, който да е изненадан от тази новина. Имаше наченки, виждаше се, че има промяна в ситуацията, дори бих казал, още преди евроизборите. Ако някой депутат ви е казал, че се чувства изненадан, според мен не е помислил добре.

- Ще искате ли коалиционно споразумение с ДПС оттук насетне дори и за 2-3 месеца управление?

- Категорично не. Няма смисъл от коалиционно споразумение. Трябва да се видят допирните точки - кои са общите неща, които трябва да завърши правителството, и да се концентрираме върху тези приоритети. А след това всеки да се готви за избори.

- Подложен ли е на риск бюджет 2015?

- Не. Бюджетът ще се подготви дори и да не бъде приет навреме, ще се кара с 1/12 от досегашния. Няма особени рискове.

- Актуален ли е отново въпросът за оставката на ръководството на БСП и на Сергей Станишев?

- Мисля, че не е. Напротив, след като изборите чукат на вратата, няма смисъл да се занимаваме със себе си и да гледаме пъпа си. Трябва да гледаме напред и да се стегнем за изборите за национален парламент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай