Новият .guru набира скорост в интернет

До края на годината ще се появят още 120 различни домейна

Новият .guru набира скорост в интернет | StandartNews.com

Раздвижи се вторичната борса за адреси в мрежата

.guru, .clothing, .construction, .gallery, .photography, .kitchen, .estate и .today са сред най-предпочитаните нови интернет домейни на българския пазар. Това разкриха за "Стандарт" от компанията за хостинг услуги СуперХостинг.БГ.

Новите домейни започнаха да излизат поетапно от началото на годината, като към днешна дата те вече са 119 броя. Така освен с традиционните (.com, .net, .org и т.н.) и националните (.bg за България) домейни, потребители и предприемачи могат да "облекат" своя онлайн бизнес с нови доста по-разнообразни и интересни разширения. До края на годината се очаква и поетапната поява на още около 120 нови домейна.

Дали обаче тази инвазия на въображението ще измести фокуса от традиционните домейни? "Наблюдението ни е, че потребителите ги приемат по-скоро като средство за позициониране, но все още остават верни на познатите разширения. Ще е необходим един по-дълъг период, през който да проследим тенденцията и да видим дали някой от новите домейни ще стане по-предпочитан от традиционните", коментира Любомир Русанов, управител на СуперХостинг.БГ. По думите му едно от предимствата на новите TLD (top-level domain - домейн от първо ниво) е голямото разнообразие, което разрешава класическия проблем със заетите домейни. "Новите домейни предоставят възможност да се регистрират специфични, таргетирани домейн имена, които най-добре прилягат на бранда, продуктите или услугите, представени на сайта или на информацията, която той предоставя", посочва Русанов.

Появата на новите домейни предизвика и очаквана активност при прекупвачите на разширения. Това са хора, които регистрират конкретен атрактивен домейн, след което го листват за продажба на по-висока цена в специализирани онлайн борси. Един бърз преглед на най-популярните подобни сайтове е достатъчен да установим, че новите домейни вече са влезли в оборот. Комбинации като app.review или cyber.ninja вървят на вторичния пазар на цени, започващи от 500 щатски долара.

.sexy е на 18-о място по интерес

Домейнът .sexy е на 18-о място по интерес в света сред новите разширения на адресите в интернет, сочат данните на namestat.org. Регистрираните сайтове с това разширение възлизат на близо 14 хил. На първо място по интерес се нарежда домейнът .xyz с цели 115 регистрации. След него са .club (70 хил. регистрации), .guru (61 хил. рег.), .berlin (48 хил. рег.) и .photography (38 хил. рег.). Интересно е да се отбележи, че на шесто място в тази динамична класация се нарежда китайският йероглиф за думата .online, което само по себе си доказва все по-доминиращата роля на китайската икономика.

Общият брой на всички регистрирани адреси с новите домейни надхвърля 1 млн. Статистиката е изключително динамична, което означава, че цифрите се изменят драстично почти всеки ден. Още повече, че нови домейни ще продължат да се появяват поетапно до края на годината, което със сигурност ще окаже влияние в класацията на най-популярните разширения.

За новите домейни се заговори още преди няколко години, когато започна набиране на предложения за различни разширения. В началото на тази година американската организация ICANN, която администрира разширенията за целия свят, в крайна сметка стартира поетапната активация на новите домейни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай