Новия грипен вирус „Тексас“ вече повали трима заралии

Новия грипен вирус „Тексас“ вече повали трима заралии | StandartNews.com

Хората нямат изграден имунитет срещу него, очаква ни тежка епидемия, прогнозира шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев

Стара Загора. Грипната епидемия вече е на прага ни, изолиран е нов за България грипен вирус – „Тексас, от който вече има трима заболели старозагорци. Това съобщи шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по БНТ в събота вечер. По същество според вирусолозите това е нов свински вирус - H3N2 или Тексас, подобен на H1N1 „Калифорния", изолиран преди 7 години. По-страшното било, че макар и познат на специалистите, срещу „Тексас" нямало изграден имунитет и това вещаело тежка битка с него. Според проф. Кантарджиев това е т.н. хонконгски свински грип, който през 1969 година причинил една пандемия в повечето засегнати държави, тъй като хората нямали изграден имунитет.

„Действително в четвъртък изпратихме в Националния център по заразни и паразитни болести няколко проби, но не сме уведомени официално, че три от тях са положителни", зави шефката на регионалната здравна инспекция в Стара Загора д-р Елена Канева. Според нея и колегите и това, че вирусът на новият грип „Тексас" е изолиран в Стара Загора не налагало някакви допълнителни противоепидемиолгични мерки. Още повече, че броят на заболелите от остри респираторни заболявания в Старозагорско в края на работната седмица е бил 171 на 10 000, т.е. доста под прага за обявяване на грипна епидемия, който е около 300 хил. заболели на 10 хил. души.

В момента „Тексас" се вихрел в Съединените щати и Западна Европа и според епидемиолозите през февруари епидемията вероятно щяла да удари и България. Като клинична картина, новият грипен вирус не се различавал от другите. Започвал по същия начин – бързо, с висока температура, главоболие, болки в ставите. Специалистите препоръчват още при първите симптоми болният да се консултира с личния си лекар и по възможност да вземе антивирусно лекарство, което предпазвало от тежки усложнения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай