Новина! България съгласна да пести 15% от газа през зимата

Намаляването на потреблението ще става задължително с решение на Съвета на ЕС

Новина! България съгласна да пести 15% от газа през зимата | StandartNews.com

Предложеното от Европейската комисия 15% намаляване на потреблението на природен газ в страните членки на Европейския съюз от следващия месец до март идната година ще претърпи значителни промени преди да бъде представено за одобрение утре от министрите на енергетиката на 27-те, предаде Ройтерс.

Това стана ясно след като и Франция се обяви днес против това всички страни-членки да намалят с еднакъв процент потреблението си.

Испания, Португалия и Гърция бяха изразили досега категорично несъгласие с предложението, което предвижда мярката да е доброволна, но в случай, че Еврокомисията обяви извънредна ситуация с доставките на газ, пестенето да стане задължително.

По информация на Ройтерс чешкото председателство на Съюза е предложило серия от изключения, които се обсъждат днес от постоянните представители на 27-те в Брюксел.

Предложенията включват по-нисък процент на намалено потребление за страните с повече запаси от газ и за тези, които изнасят за други страни-членки; изключване от схемата на островни държави като Ирландия и Малта; както и на ключови индустрии като химическата и стоманодобива.

И най-важното - намаляването на потреблението ще става задължително не с решение на Еврокомисията, а на Съвета на Европейския съюз. 

България няма да поиска дерогация за намаляване на потреблението на газ с 15% от август до март следващата година, както предложи Европейската комисия миналата седмица. Това съобщи БНР като се позова на източници от Брюксел.

Утре енергийните министри ще  обсъдят заложената от Комисията цел за свиване предвид несигурността на доставките на синьо гориво от Русия.  Според последните предложения 5 страни-членки ще са необходими, за да задействат тревога на ниво ЕС за сигурността на доставките вместо 3, както се предвиждаше по-рано. Енергийните министри ще проведат работен обяд с украинския си колега Герман Галушченко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай