Нови спънки с Вера Су, кога най-после почва разтоварването

Акцията ще продължи цялата нощ и утре през деня

Нови спънки с Вера Су, кога най-после почва разтоварването | StandartNews.com

Разтоварването на азотния тор на заседналия край Камен бряг кораб Вера Су още не е започнало.

Подготовката за акцията стартира още в понеделник, като от машинното отделение беше източена навлязлата вода, беше инсталирана и платформа до плавателния съд, снабдена с външна хидравлика за отварянето на капаците на хамбара. Вчера заради силен вятър и вълнение на морето обаче акцията беше временно спряна, съобщи БНР.

Въпреки уверенията за готовност по стартиране на истинското претоварване за днес около 13.00 часа, то продължaва да се бави до този. Люковете на хамбара са отворени чрез външната хидравлика, инсталирана на платформа. Трите баржи, осигурени от Европейската агенция за морска безопасност, пристигнаха, теглени от катери, съобщи бТВ.

На около 600-700 метра навътре в морето ще бъде позициониран и ферибот, който е оборудван с 12 цистерни и 18 вагона за претоварване. Намеренията са всяка баржа с капацитет от 100 тона да направи по един курс до ферибота и след олекотяването на кораба да се прецени дали в акцията да бъде включена и по-голямата. Задаващото се влошаване на метеорологичните условия с усилване на вятъра и вълнението предполагат бързи действия, затова и е разпоредено от министъра на транспорта Христо Алексиев да се работи цяла нощ. Акцията ще продължи без прекъсване 40 часа на три смени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай