Понеделник,

Има пречки пред купуването на още 8 изтребителя

От: Рачо Рачев -
123
Има пречки пред купуването на още 8 изтребителя
A
A
A

Разпространеното намерение на българското правителство да закупи още осем нови самолета F-16 трябва да бъде добре обмислено, тъй като поставя въпроси, свързани с обучението на летателния състав и новите съоръжения. Това заяви в интервю за БНР новият командир на военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.

Предложението за купуването на 16, а не на само осем машини не е от вчера. Но в последните седмици „Локхийд Мартин“ предложи вариант новите осем самолета да дойдат с вече платените осем, ако поръчката за тях бъде направена в рамките на година.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че България е изпратила запитване към фирмата, а по време на срещите си с българския военен министър Красимир Каракачанов фирмата дала заявка за „продължаване на сътрудничеството“.

Но началникът на ВВС твърди, че всичко трябва да бъде обмислено добре. "Позицията на Мечо Пух, колкото повече, толкова повече - при такива сериозни неща като авиационната и бойна авиация, не винаги дава добър резултат", каза той.

Димитър Петров смята, че подобно предложение води след себе си въпроси за това къде ще бъдат съхранявани допълнителните машини и кой ще лети на тях.

По първия въпрос генерал-майор Петров припомня, че тепърва започва изграждането на инфраструктурата за вече платените машини.

А трябва да се мисли и за обучението на летателния състав, който и към момента не е достатъчен.

"Ако станат самолетите F-16, ще трябва да се вземат повече летци, къде ще се обучават. Не можем да ги обучаваме в България, защото към момента ние нямаме подготвен инструкторски състав български“, обясни генералът.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички