Нови изисквания. Вода с лимон в забавачките

Напълно се забраняват консерванти, оцветители и подсладители

Нови изисквания. Вода с лимон в забавачките | StandartNews.com

За първи път децата в забавачките ще могат да пият вода с лимон. Тя е част от новите изисквания към храните в детските градини и училищата, които влизат в сила от 13 февруари. Според тях всички храни, които се дават на децата, трябва да отговарят на европейските регламенти.

Напълно се забраняват консерванти, оцветители и подсладители. Млечните продукти трябва да са само от сурово мляко.

Според новата наредба менютата трябва да станат още по-здравословни. Като се завишават изискванията за качество на продуктите.

„Нашите наредби са синхронизирани с европейското законодателство. В детските заведения се предлага само краве масло от животинските мазнини, а от растителните освен слънчогледово масло и зехтин е позволено да се използва рапично и царевично“, обясни пред Нова тв Афродита Ильовска - директор в 19 ДГ „Св. София”.

Освен бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води, ще може да се предлагат и така наречените „ароматизирани води”.

„Например лятото много обичаме да консумираме вода с резенче лимон. Това е естествен ароматизатор“, допълва Ильовска. Запазва се изискването млечните продукти да са произведени по Български държавен стандарт.

Всички доставки на храни в детските градини и училищата ще могат да се правят само от фирми, които са регистрирани по Закона за храните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай