Нови драми. Чирен празен, къде е договорът за американския газ?

Ще има ли режим на тока у нас?

Нови драми. Чирен празен, къде е договорът за американския газ? | StandartNews.com

За две нови драми с газа би аларма шефът на КЕВР Станислав Тодоров. Хранилището в Чирен трябва спешно да се напълни и договор за американския впечнен газ все още няма, каза той.

Все още няма подписан договор за доставка на американски втечнен газ, Тодоров. Ако хранилището в Чирен не бъде запълнено 100% и не заработи газовата връзка с Гърция, има риск за доставка на газ към потребителите и топлофикациите, разкри в интервю за БНТ шефът на КЕВР.

"До момента мисля, че се водят преговори, но до колкото съм информиран, не мога да потвърдя дали има подписан такъв. В момента, в който се пристъпи към такава стъпка, трябва да го представят договора в КЕВР за одобрение. Второто нещо, което трябва да се случи, за да гарантираме потреблението в България е да напълним Чирен на 100%. Към момента е 23%. Според мен е твърде малко. С около 15% трябва да се пълни Чирен от тук нататък без да се пропуска дори един ден, за да може да се напълни до 1 октомври. Третото нещо, което трябва да се случи, е газовата връзка с Гърция да е построена и оперираща", каза Тодоров.

Спекулация е, че ще има режим на тока у нас, каза още шефът на КЕВР. Защото България има капацитет да произвежда почти два пъти повече, отколкото консумира. Ако кризата се задълбочи е вариант да спрем износа на ток, но Тодоров не вижда реалистична хипотеза това да се случи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай