Неделя,

Нови драми. Чирен празен, къде е договорът за американския газ?

От: СТАНДАРТ -
28572
Нови драми. Чирен празен, къде е договорът за американския газ?
A
A
A

За две нови драми с газа би аларма шефът на КЕВР Станислав Тодоров. Хранилището в Чирен трябва спешно да се напълни и договор за американския впечнен газ все още няма, каза той.

Все още няма подписан договор за доставка на американски втечнен газ, Тодоров. Ако хранилището в Чирен не бъде запълнено 100% и не заработи газовата връзка с Гърция, има риск за доставка на газ към потребителите и топлофикациите, разкри в интервю за БНТ шефът на КЕВР.

"До момента мисля, че се водят преговори, но до колкото съм информиран, не мога да потвърдя дали има подписан такъв. В момента, в който се пристъпи към такава стъпка, трябва да го представят договора в КЕВР за одобрение. Второто нещо, което трябва да се случи, за да гарантираме потреблението в България е да напълним Чирен на 100%. Към момента е 23%. Според мен е твърде малко. С около 15% трябва да се пълни Чирен от тук нататък без да се пропуска дори един ден, за да може да се напълни до 1 октомври. Третото нещо, което трябва да се случи, е газовата връзка с Гърция да е построена и оперираща", каза Тодоров.

Спекулация е, че ще има режим на тока у нас, каза още шефът на КЕВР. Защото България има капацитет да произвежда почти два пъти повече, отколкото консумира. Ако кризата се задълбочи е вариант да спрем износа на ток, но Тодоров не вижда реалистична хипотеза това да се случи.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички