Новата система за охрана е решаваща за бъдещето на ЕС

Новата система за охрана е решаваща за бъдещето на ЕС | StandartNews.com

Евродепутатът от ДПС Неджми Али е сред най-активните членове на групата на Алианса на либералите и демократите в Европарламента. Той зае 6-а позиция в челната десетка на ЕП с 43 финализирани доклада в огласената през ноември класация за работата на евродепутатите. Пред "Стандарт" той коментира най-актуалните проблеми през ЕС.

Трябва повече помощ за транзитните държави по пътя на бежанците

Само за 2016 г. са предвидени 1 млрд. евро за младежката безработица, казва евродепутатът от ДПС Неджми Али

- Г-н Али, залага ли Бюджет 2016 на ЕС на повече средства за бежанците и ощетен ли е така шансът за икономически растеж?

- Изготвянето на Бюджет 2016 на Европейския съюз (ЕС) започна още в началото на настоящата година, като парламентът зададе политическите насоки на базата на три основни приоритета - заетост, производство, предприемачество, които бяха трансформирани от Европейската комисия (ЕК) в конкретни програми в рамките на основните функции на бюджета. Предварително заложените приоритети при подготовката на Бюджет 2016 бяха съобразени както със съществуващата икономическа ситуация, така и със задълбочилата се междувременно бежанска криза. Общото ниво на бюджетните кредити за поети задължения в Бюджет 2016 е определено на 155 млрд. евро, а бюджетните кредити за плащания - на почти 143.9 млрд. евро, като тези суми са от порядъка на около 1% от общия Брутен национален доход на всички държави в ЕС. Имайте предвид, че Европейският съюз е мощен икономически блок, който генерира близо 15 трилиона евро, т.е. почти една четвърт от брутния национален доход на планетата.

Основните ангажименти в размер на 85% от общите разходи са заложени в бюджета в следните две направления: на първо място, в подкрепа на икономическия растеж, заетостта и конкурентоспособността е ангажиран ресурс в размер на 69.8 млрд. евро. На второ място, за устойчивото развитие на естествените ресурси, където са осигурени и средствата за земеделието, са предвидени 62.5 млрд. евро. В същото време не сме забравили отговорността си по отношение сигурността на съюза. В това направление ресурсът е по-малък, в размер на около 4.0 млрд. евро, но същевременно отчитайки необходимостта за справяне с миграционните предизвикателства, тук беше заложено и най-голямото увеличение. Въпреки това виждате, че разликите в размера на ресурсите, предвидени, от една страна, за икономическото развитие на съюза, и от друга страна, за справяне с миграционната криза, са толкова големи, че не може да се говори за ощетяване на икономическия растеж. Искам да подчертая, че през 2016 г. ще продължим да работим усилено и за намаляване изоставането по старите дължими плащания, както и по предстоящото средносрочно преразглеждане на Многогодишната финансова рамка за периода 2014-2020 г.

- Смятате ли, че засилването на Фронтекс и финансирането на мерки за обща охрана на европейските граници ще стане за сметка на конкретни политики на европейския бюджет?

- През тази година вследствие на бежанската криза в Европа емигрираха над 1.2 млн. души. Имаше хиляди смъртни случаи, опити за разделение между страните членки, като беше поставена на изпитание и шенгенската зона за свободно пътуване. Кризата показа неефективността на агенцията Фронтекс при ефективното разрешаване на новосъздалата се ситуация, свързана с бежанския натиск. Това наложи изработването на нов подход за цялостното функциониране и управлението на външните граници на съюза.

Предложението на Европейската комисия за Нова система за охрана на европейските граници като цяло се опитва да разреши нововъзникналите проблеми. Въпреки че се предвижда в крайна сметка новата система да замени съществуващата агенция Фронтекс, все още някои детайли, които са свързани с функциите, ролята и състава й, не са напълно дефинирани. Освен това се предвижда новата Гранична система да наема и ръководи собствени гранични служители, което означава, че ще има отражение върху бюджета на ЕС. Предстои да бъдат уточнени произходът и разпределението на ресурсите.
За разлика от Фронтекс новата структура ще има значително по-разширени функции. По искане от страна на държавите членки може да бъдат организирани съвместни операции, както и да бъдат разположени европейски екипи за гранична и брегова охрана. Новата агенция ще може да разполага такива екипи и в случаите, когато някоя държава от ЕС не предприеме действия за овладяване на миграционния натиск на национално ниво или действията й са неуспешни. Новата система за охрана на европейските граници е от изключително значение за бъдещето на Европа. Ако тя не заработи с максималния си капацитет, ще се получат сериозни проблеми в шенгенската зона за свободно пътуване и страните членки ще продължат да си прехвърлят бежанците от една държава в друга. Затова е необходимо по най-бързия възможен начин да се приключи със законодателния процес и осигуряването на ресурсите за отделните фази на изграждане на системата.

- Освен че бежанците промениха бюджета на ЕС, каква заплаха смятате, че са те за ЕС?

- Промяната в бюджета, както споменах, не е толкова голяма на фона на ресурсите, осигурени за икономическите приоритети. От друга страна, когато говорим за заделения ресурс за миграционната криза, следва да се прави разлика между бежанци и икономически имигранти. Понеже тук става дума за бежанци, трябва да се има предвид, че тези хора в повечето случаи бягат от военни действия и насилия в мащаби, които ние в Европа не познаваме в рамките на последните три човешки поколения. Бежанската криза е комплексен проблем, който не може да бъде решен, като се концентрираме само върху някои елементи от последствията, като например релокацията на бежанците. Смятам, че истинските решения трябва да се съсредоточат върху първопричините. Усилията ни следва да бъдат насочени към районите, където се генерира тази нестабилност и към транзитните държави. Трябва да се извърши максималното от съюза в подкрепа на международните действия за справяне с конфликтите, които прогонват хората от домовете им. Освен това от ключово значение е сътрудничеството с трети страни, особено тези, които понасят основната тежест на миграционния натиск. В Европа се утвърди разбирането, че без подкрепата на Турция е невъзможно разрешаването на бежанската криза. Ето защо съюзът предприе действия за изработването на единна европейска позиция, дългосрочна и подобрена стратегия, както и решителни действия за солидарност с цел постигане на реални резултати. В тази връзка се подписа и механизмът за сътрудничество с Турция, по който ще бъдат предоставени 3 млрд. евро, от които 500 млн. евро са от бюджета на ЕС. Ефективната защита на европейските граници е изключително важна задача. Имайки предвид, че основните проблеми в настоящия момент са свързани с военните действия в Близкия изток, следва рязко да се увеличат усилията на ЕС за подпомагане на държавите членки в Югоизточна Европа, които са на първата линия, както и държавите от Западните Балкани.

- При всички тези приоритети в новия бюджет обърнато ли е достатъчно внимание и на младите и какви средства ще се разходят за тяхното бъдеще?

- Ситуацията с младежката безработица в Европа дава основания за тревога. Тя е предизвикана, от една страна, от продължителната икономическа криза, но от друга страна, се дължи и на непоследователните и недостатъчни мерки, предприемани през изминалите години. В европейските институции смятаме, че намаляването на нивото на младежката безработица е основен и споделен политически приоритет. Европейският парламент, Съветът и Европейската комисия обръщат сериозно внимание на развитието на Инициативата за младежка заетост. За 2016 г. по Инициативата са предвидени над 1.0 млрд. евро, като се предвижда тя да продължи до края на текущия програмен период, т.е. до 2020 г. Някои от параметрите на подкрепата предстои да бъдат доуточнени.

Освен тази конкретна инициатива има и множество програми, които са част от стратегията на ЕС за борба с младежката безработица. Например Програмата за научни изследвания и развитие на съвременни технологии "Хоризонт 2020", както и Програмата за образование, обучение, младеж и обмен на студенти "Еразъм+", по които са осигурени достатъчно средства. Тези програми дават възможност на инициативни млади хора да подобрят своето образование и квалификация и да развият модерен и иновативен бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай