Понеделник,

Новата минимална заплата! Взеха ли решение

От: Редактор -
6657
Новата минимална заплата! Взеха ли решение
A
A
A

Социалната комисия в НС обсъди минимална заплата от 850 лева:

Комисията по труда, социалната и демографската политика прие единодушно на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда.

Вносители са Корнелия Нинова и група народни представители от „БСП за България“, пише БТА.

Минималната работна заплата за страната за следващата календарна година да се определя до 31 октомври на текущата година и да не може да е по-малка от 50 на сто от средната брутна работна заплата за страната за предходните 12 месеца. 

В хода на дебата депутатите изразиха известни възражения към направеното предложение, но всички бяха на мнение, че има нужда от повишаване на минималната заплата. Коментирано беше дали увеличението може да се случи без нов бюджет за 2023 г., след като на първо четене в парламента беше подкрепен т.нар. удължителен закон за държавния бюджет за 2022.

Служебният заместник-министър на труда и социалната политика Емил Мингов посочи, че законопроектът не е бил подкрепен от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Депутатите дадоха заявка, че ще направят предложения между първо и второ четене на законопроекта.

"Социалната комисия в парламента прие минималната заплата да стане 850 лв". Това написа в официалната си страница във Facebook лидерът на БСП Корнелия Нинова.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com