Нова фотографска платформа стартира с изложба на Хари Бенсън

Нова фотографска платформа стартира с изложба на Хари Бенсън | StandartNews.com

София. С изложба и публична лекция на американския фотограф от шотландски произход Хари Бенсън започва най-новата образователна платформа за съвременна фотография - Майстори на фотографията. Инициативата за нейното създаване е на фондациите "Мусиз" и "Америка за България", които обединяват усилия в популяризирането на фотографското изкуство у нас. Майстори на фотографията стартира след месец, на 5-ти декември, като кулминация в силната фотографска програма на пространството за култура и изкуство в Телефонната палата този сезон.

Платформата ще бъде открита с първата самостоятелна изложба на Хари Бенсън в България, последвана от негова лекция ден след това в Телефонната палата. Самият автор, фотографирал едни от най-известните личности на 20 в., днес притежател на ордена Командор на Британската империя, пристига няколко дни по-рано, за да подготви първата си самостоятелна изложба у нас.

Кой е Хари Бенсън? "Американски фотожурналист от шотландски произход, който пристига в Америка за първи път с Бийтълс през 1964 г., снима всеки един американски президент от Айзенхауер до Барак Обама, намира се на няколко крачки от Боби Кенеди в нощта на неговото убийство, в една стая с Ричард Никсън, когато той подава оставката си, по време на похода "Мередит" с Мартин Лутър Кинг младши..." (www.harrybenson.com)

Истински свидетел на историята на 20 в., Хари Бенсън e снимал години наред за едни от най-влиятелните световни медии, има над 40 самостоятелни изложби в цял свят, автор е на 14 книги с фотографии, една от които - колекционерската "Бийтълс" с 1 764 номерирани копия, която днес струва 750 евро. "От прочутия бой с възглавници в хотел "Джордж V" до истеричните тълпи с момичета, от телевизионните студия до бекстейджа на концертите, фотоапаратът на Бенсън е запечатал всичко." Преди година самият Хари коментира изданието с думите "Тези снимки предават един изключително щастлив за тях и самия мен период. Всичко се свежда до музиката, а те без съмнение са най-великата банда на 20 в.; затова тези снимки са толкова важни."

На следващия ден великият фотограф ще разкаже по време на своята лекция как се прави истинска фотография и какво е да работиш с най-големите музиканти, политици и шоу-бизнес звезди на миналия век.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай