Нов пик на агресията над медици. Ще има ли сериозни наказания?

Над 400 са били нападенията срещу медици в спешните отделения на страната през 2019 г.

Нов пик на агресията над медици. Ще има ли сериозни наказания? | StandartNews.com

Поредица от случаи на агресия срещу медици бе отбелязана в последно време в България, а два от случаите са от последните дни в Русе. Първо имаше саморазправа между ноторно известния Венцислав Ангелов - Чикагото и общопрактикуващ лекар в русенското Ново село. В неделя последва подобен случай. Двама мъже и жена нахлуха в COVID отделението на Университетска болница „Медика”, един от мъжете блъскал лекар, ударил и душил охранителя и заплашвал с убийство медицинския персонал.

Над 400 са били нападенията срещу медици в спешните отделения на страната през 2019 г. Именно това става причина Българският лекарски съюз години наред да иска да се завиши минималното наказание за такъв тип престъпления. Според адвоката Пламен Таушанов инкриминирането на нападенията над медици не е довело до резултат.

„Проблемът е в това, че не са създадени предпоставки, за да може да се търси наказателна отговорност”, посочи защитникът пред Нова телевизия и уточни например, че кадрите, заснети в кабинета на лекаря в Ново село, не могат да се използват в съда.

Той припомни, че ситуацията с нападенията над лекарите не е нещо ново. Според Таушанов, когато е искана промяна в закона през 2020 г., топката се е прехвърляла.

„За 400-те случая през 2019 г. прокуратурата казва, че при тях има само няколко досъдебни производства, които не са приключили. Тоест, няма основание - няма проблем. Което е несериозно. Без прокуратурата, няма как да се повдигнат обвинения”, категоричен е адвокатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай