Ноктите плачат за ядки и месо

Ноктите плачат за ядки и месо | StandartNews.com

Мажете се с крем преди лягане за копринена кожа

Поглеждате ги всеки ден, но кога за последно наистина се вгледахте в ръцете си? Ако това е било преди доста време, може да започнете да ги изучавате. Всичко от напукани нокти до треперещи ръце може да е сигнал, че нещо се случва със здравето ви, пише prevention.com.

Треперене

Ако ръцете ви се разтреперват неконтролируемо, първо, не се паникьосвайте! Обяснението за това може да е съвсем простичко като например, че сте прекалили с кофеина през деня. Разтреперване може да предизвикат и някои медикаменти, включително лекарствата за астма и антидепресантите. Ако обаче нито една от тези причини не се отнася до вашето състояние, трябва да посетите личния си лекар. В по-редки случаи треперенето на ръцете може да се дължи на болест на Паркинсон, разстройство на нервната система, което засяга движението, посочва д-р Дейвид Бенк, дерматолог от Ню Йорк.

Напукан маникюр

Ако ноктите ви изглеждат по-чупливи от чаша за вино, вероятно страдате от недостиг на цинк. Според д-р Бенк цинкът помага за растежа и обновяването на клетките на кожата. Включете в диетата си богати на минерала храни и вижте дали има подобрение. Добър избор са овесените ядки, пшеничния зародиш, ядките и месото.

Люспеста се кожа

Ако кожата на ръцете ви внезапно започне да се лющи, може да страдате от недостиг на витамин B. Витамините В3 (ниацин) и В7 (биотин) са изключително важни, посочва д-р Бенк. Приемът на добавка с биотин спомага за растежа на ноктите и заздравяване на кожата. Ниацинът пък помага за защита и възстановяването на кожата като предотвратява образуването на меланин, а също така подобрява естествената й бариера срещу влагата. Храни, богати на витамин BЗ, са фъстъците и гъбите, а на B7 - авокадото и риба тон.

Кафяви петна

Появата на кафяви петна по ръцете с възрастта е пряка последица от продължителното излагане на слънце. Кожата на ръцете изключително податлива на вредното въздействие на слънцето. Дори докато шофирате, ръцете ви са изложени на вредните UV лъчи. Затова не пропускайте да ги намажете със слънцезащитен крем с висок фактор винаги, когато знаете, че ще бъдат изложени на пряка слънчева светлина за продължително време. Спазвайки тази препоръка, ръцете ви ще изглеждат по-млади.

Суха кожа

Ако никакъв лосион не е в състояние да овлажни грубите ви ръце, може да имате екзема - състояние, което причинява сърбеж, сухота и дори обриви по кожата. Тогава ще се наложи да посетите личния си лекар, за да ви предпише мехлем или крем, който да възстанови доброто й състояние. Ако лекарят ви констатира, че нямате екзема, а ръцете ви са просто с по-суха кожа, използвайте богати овлажнители с витамин А. Честото миене и след това избърсване на ръцете с хартия или груба хавлиена кърпа, също може допълнително да влоши състоянието ви и да направи още по-суха кожата на ръцете ви. "Понеже не мием ръцете си, докато спим, добре е преди лягане да нанесете продукт с витамин Е, за да има време да проникне в кожата и да подейства през нощта", препоръчва д-р Бенк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай