НОИ изби рибата! Кой излиза в майчинство

С ключово решение на института

НОИ изби рибата! Кой излиза в майчинство | StandartNews.com

От 1 януари майките вече могат да прехвърлят ползването на отпуска за бременност и раждане след шестия месец от раждането на детето на бабите и дядовците. Условието обаче и те работят по трудово или служебно правоотношение. Досега то можеше да се прехвърля само на татковците.

Същото право имат осиновителките, които ползват отпуск при осиновяване на дете до 5-годишна възраст, напомнят от социалното министерство.

Бабата или дядото, на които е прехвърлен отпускът, имат право на обезщетение от НОИ, докато детето навърши 1 година. Размерът му е 90% от средния им осигурителен доход за последните 24 месеца.

Майките имат право на паричното обезщетение при бременност и раждане за срок от 410 дни, като 45 от тези дни са за периода преди раждането. Обезщетението за този период (от 410 дни) се изчислява като 90% от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигуровки.

Обезщетението за бременност и раждане обаче, не може да е по-малко от минималната заплата, която вече е 780 лв. За втората година след раждането на детето обезщетението за майките остава в размер на 710 лв.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай