"Ноев ковчег" срещу бедствия в Елин Пелин

"Ноев ковчег" срещу бедствия в Елин Пелин | StandartNews.com

35 доброволци на пост в града при потопи, бури и пожари

В Елин Пелин не викат неволята за помощ при бедствия, а сами взимат мерки и се борят с тях. В града е създадено аварийно звено за борба с природните катаклизми по подобие на Националния център 112. Новата структура бе открита вчера, когато се състоя и заключителната част от учението "Спасител-2016". Това стана в присъствието на вицепремиера Ивайло Калфин, зам.-министри на МВР и МО и представители на Генералния щаб.

Ако дойде ураганна буря, висока приливна вълна, забушуват горски пожари или дори прекъснат всякакви комуникационни връзки като мобилни мрежи и интернет, в Елин Пелин няма да се стреснат, а ще дадат отпор.

"Преди дни получихме специална радиочестота за бедствия от КРС, освен това имаме и сателитни телефони, по които да управляваме общината по време на криза", заяви вчера кметът на Елин Пелин доц. Ивайло Симеонов. Така той гарантира, че обществеността ще се вдигне да защитава собствеността и живота си. Преден отряд при спасителните работи са 35 доброволци -

екипирани със специални костюми

верижна амфибия "Волво", верижно АТВ "Арго", реанимобил, високопроходима линейка. До тях стоят помпи за вода, моторни резачки, сред които едната е със специална глава за рязане на бетон, както и специален охладител за нея. "Каквото и да имаме, най-важното нещо са кадрите - всички момчета са между 18 и 30 години, сред тях има и момичета - парамедици", обяснява кметът. Пропуска, че едно от най-дейните лица в проекта "Спасител" е секретарят на общината Симеона Попгеоргиева. Макар да има 3 висши образования - по приложна лингвистика, публична администрация и европейско право, Попгеоргиева зарязва за половин година държавната си работа като топексперт във финансовото министерство. От месец лично ръководи тренировките на местните доброволци - за сформиране на общинския отряд за действие при бедствия и аварии, за форсиране на водна преграда от общинския аварийно-спасителен отряд.
Душата на създаването на ситуационния център, негов финансов благодетел и основател на аварийно-спасителния доброволчески отряд е Асен Пиперков. Шефът на Българския ловно-рибарски съюз е и шеф на охранителната фирма "Аркус сигурност", която заедно с общината в Елин Пелин подсигурява финансово идеята. Синът му Георги е доброволец и зам.-шеф на ситуационния център, малкият му син Спасимир се занимава с техническата част и осигурява тв покритие на спасителните операции с два дрона.

Всички участници са под пара, когато малко преди обяд кметът Ивайло Симеонов дава начало на заключителния етап на учението "Спасител-2016". Първо планинските спасители осигуряват

изваждането на човек на носилка

от втория етаж на сграда - в случая от Горското стопанство, и го транспортират по въже на земята. След това екипите тръгват към Черния мост на р. Лесновска. В ситуационния център, който е разположен на метър под земята под общината, е получен сигнал, че човек бедства в придошлите води на реката от пороя в понеделник. Натам тръгват всички налични сили, начело с амфибията "Волво". Тя буквално пори водите на реката и само за 3-4 минути пристига до брега, където е човекът. След като парамедици му оказват първа помощ, той е натоварен в амфибията и откаран до реанимобила. Минута по-късно по реката минават и две надуваеми лодки с гребци, които спасяват други трима души, пострадали от наводнението. Но, накрая, съвсем не по сценарий, спасителите попадат в реална ситуация - верижното АТВ е завлечено от водата в реката и пропуска мястото, където трябва да излезе на брега. Макар с всички сили спасителите в него да се стараят да маневрират с движението на веригите, а след това и с весло, АТВ-то е неуправляемо. 50 метра по надолу по течението техни колеги се опитват да им попадат въже, но и по този начин не успяват да го извлекат на сушата. АТВ-то подминава Черния мост и чак в разлива след него хората успяват да го усмирят. Докато трае тази последна, непредвидена, част от учението оперативният командващ на операцията и бивш военен разузнавач о.р. полк. Румян Русев

запазва хладнокръвно спокойствие

Отдъхва си едва след като чува по радиостанцията, че хората от АТВ-то са на брега.
С това Русев, който е на терен, както и Пиперков и Симеонов, които са в центъра пред мониторите, слагат край на учението. Оттук нататък на пост са 8-те души, които ще следят непрестанно какво се случва в общината през очите на общо 110 камери с висока резолюция. Професионалистите обаче са помислили как да ангажират всеки от 26-те хиляди жители на общината. Те са разработили специално мобилно приложение, което може да бъде изтеглено на смартфоните. Ако някой от гражданите стане свидетел на престъпление, инцидент или авария, той може да подаде сигнал в центъра чрез 3 бутона - в зелено, жълто или червено директно през телефона си и да заснеме онлайн това, което вижда. В центъра пък веднага локализират чрез GPS местоположението на подалия сигнал човек. Оттам експертите имат директна връзка с полиция и пожарна, за да се задейства цялата система на аварийното звено.

Подобно звено е единствено в цяла Южна Европа, казва Асен Пиперков. Засега връзката е вертикална - кмет, спасителен отряд, доброволци, но идеята е това звено да се мултиплицира в общините в цяла България. Така общините ще си сътрудничат и в хоризонталната плоскост, казва той.

Калфин: Ако имат сигурност, хората остават

Подкрепям добрия пример на община Елин Пелин за организацията, която са създали за справяне с бедствия и аварии. Доброто партньорство, което виждаме между общината и частния сектор, още веднъж доказва успеха на съвместните инициативи между тях за изграждане на едно по-добро общество на местно ниво. Това заяви вицепремиерът Ивайло Калфин, който бе гост на учението.

Според него със своето "Аварийно звено" общината е първенец в страната в подготовката за справяне с евентуални кризи.
"Искам да поздравя общината за проявената инициативност в изграждането на център за 24-часово видеонаблюдение на значими локации в града, включително и на сградите на училищата, в които учат повече от 2500 деца. Сигурността на децата е безспорно един от най-важните критерии за съществуването на едно общество. Усещането за сигурност, който този център чрез всичките си камери и възможности за бърза полицейска реакция дава на гражданите в общината, има много силно социално значение за цялата община и чрез това да задържат младите семейства да остават да живеят и отглеждат децата си там", заяви Калфин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай