Нинова наложи историческа забрана! Решението

Забранява да се събират дългове по телефона от 20 ч. до 7 сутринта

Нинова наложи историческа забрана! Решението | StandartNews.com

Вицепремиерът и министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова подготвя нов самостоятелен проект на Закон за събиране на вземанията срещу колекторските фирми.

Нинова обясни, че е постигнато политическо съгласие да се сложат ред и правила в колекторските фирми. Наясно сме срещу какво се изправяме. Наясно сме каква сила имаме срещу себе си и какво може да последва от това, заяви Нинова.

Какво ще включва самият закон: ще има публичен регистър на фирмите, които се занимават със събиране на вземанията, управителите на фирмите не трябва да са осъждани и да не е имало наказателни преследвания за престъпление от общ характер срещу тях. 

Кредиторът, който прехвърля вземането, трябва писмено да уведоми длъжника, че го прехвърля и на кого го прехвърля. Длъжникът може да предяви претенциите, като ще може да оспори това вземане.

Ще се забранят действия за събиране на вземанията чрез тормоз, обида, телефонни повикване от 20 ч вечерта до 7 часа сутринта. Новият кредитор, който придобие вземането води и поддържа регистър на цялата писмена документация с длъжника. Контролът ще се осъществява от КЗП, а неспазването на задълженията по договора ще се наказва с глоба до 10 до 50 000 лева, пише news.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай