Вторник,

Нинова наложи историческа забрана! Решението

От: Редактор -
13069
Нинова наложи историческа забрана! Решението
A
A
A

Вицепремиерът и министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова подготвя нов самостоятелен проект на Закон за събиране на вземанията срещу колекторските фирми.

Нинова обясни, че е постигнато политическо съгласие да се сложат ред и правила в колекторските фирми. Наясно сме срещу какво се изправяме. Наясно сме каква сила имаме срещу себе си и какво може да последва от това, заяви Нинова.

Какво ще включва самият закон: ще има публичен регистър на фирмите, които се занимават със събиране на вземанията, управителите на фирмите не трябва да са осъждани и да не е имало наказателни преследвания за престъпление от общ характер срещу тях. 

Кредиторът, който прехвърля вземането, трябва писмено да уведоми длъжника, че го прехвърля и на кого го прехвърля. Длъжникът може да предяви претенциите, като ще може да оспори това вземане.

Ще се забранят действия за събиране на вземанията чрез тормоз, обида, телефонни повикване от 20 ч вечерта до 7 часа сутринта. Новият кредитор, който придобие вземането води и поддържа регистър на цялата писмена документация с длъжника. Контролът ще се осъществява от КЗП, а неспазването на задълженията по договора ще се наказва с глоба до 10 до 50 000 лева, пише news.bg.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички