Ние сме третата страна, създала храна за Космоса

Ние сме третата страна, създала храна за Космоса | StandartNews.com

Младите да учат руски, ако искат да полетят, казва Георги Иванов

75-годишният Георги Иванов ще остане в историята като първия български космонавт. На 10 април 1979 г., в 20 часа и 34 минути московско време е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб "Союз-33", в който Иванов излита заедно с командира Николай Рукавишников. "Стандарт" върна Иванов към паметните мигове навръх Международния ден на космонавтиката.

- Г-н Иванов, какво е за вас 12 април?
- 12 април винаги ще бъде знаменита дата. Преди 55 години Юрий Гагарин направи първата крачка в космоса. Той отвори вратата към Космоса. Това бе една гигантско крачка, която до наши дни дава своите плодове. След Гагарин полетяха Валентина Терешкова, първата жена космонавт, и редица други съветски космонавти. След тях към космоса поеха и американските астронавти. Но дойде реда и на България. През 70-те години бе създаден "Интеркосмос". По тази програма България достойно зае мястото на 18-а държава - участник в космическите полети в началото на седемдесетте години. Вече в края на 70-те България вече зае шесто място като страна -участничка в проектите за космически полети. И най-важното трето място като страна, която създаде храна за Космоса! Това го запомнете! След тогавашния СССР и САЩ, България е третата страна, създала храна за космоса.
Сега вече над 150 космонавти са покорили космоса, но винаги трябва да се помни началото, положено от Гагарин.
- А как изглеждаше вашето начало по пътя към космоса ?
- На 1 март 1978 г. бях избран за космонавт във втората група от програмата "Интеркосмос". На 10 април 1979 г. бе изстрелян в орбита около Земята космическият кораб "Союз-33", с международен екипаж: командир на полета Николай Рукавишников и космонавт-изследовател Георги Иванов. Това за мен бе незабравим миг. Прекарахме в Космоса 1 ден, 23 часа и 1 минути. Приземихме се след 31 пълни обиколки около Земята! Спускаемият апарат на "Союз-33" се съхранява сега в Музея на авиацията в авиобаза "Крумово" край Пловдив.
- Сънувате ли Космоса?
- По принцип не сънувам. За мен Космосът е една преживяна реалност, част от живота ми, работата ми.
- Да си космонавт - това авантюра ли е или смелост?
- Нито едното, нито другото. Това е изключително отговорна и трудна работа. Да си космонавт е преди всичко призвание.
- Бихте ли приели предизвикателството отново да полетите?
- Това не е предизвикателство, а е по скоро непрекъснато желание - да летиш. Посланието на космонавтите може да идва единствено от космоса.
- Какво бихте посъветвали младите, които искат да покоряват космоса?
- Да учат руски език, ако искат да летят в Космоса!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай