Нестинарски танци край Паметника на съветската армия

Нестинарски танци край Паметника на съветската армия | StandartNews.com

София. Нестинари ще газят жарава пред Паметника на съветската армия на 10 май вечерта. Огненото шоу, подготвено от екипа на природен парк „Странджа", ще бъде кулминацията на Петото издание на „Зелени дни". Фестивалът на новия туризъм, чистата храна и здравия живот в периода 10-14 май в София се организира от Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ) с медийното партньорство на "Стандарт".

„Земеделието и туризмът трябва да си помагат и да се движат заедно. Интелигентното развитие на единия отрасъл трябва да води до засилване на качеството при другия. Трябва да се стремим към продукти с висока принадена стойност и световно качество", заяви председателят на БААТ Любомир Попйорданов.

Проявите ще започнат с конференция във Френския институт в София на тема – „Храната и природата на България - в полза на зеления устойчив бизнес" на 9 май.

Изложението официално пък ще бъде открито на 10 май в градинката пред „Кристал"с уникална Фотоизложба на американските национални паркове, представена от Посолството на САЩ за 100 годишнината от кончината на Джон Мюр, основател на Национална паркова система на САЩ и Сиера клуб, един от най-влиятелните природозащитници, естественици и хуманисти.

Същия ден ще бъдат представени и резултатите от националния фотоконкурс „С колело из пътищата на България".

Новата инициатива на фестивала ще бъде присъствието на „зелени мениджъри", които ще съветват посетителите в три области – създаване и сертификация на зелени къщи и хотели за гости, биопроизводство и обучение за планински водачи.
„Целта ни е „Зелени дни"да не бъде само изложение, но и да се даде възможност хората да научат нещо ново и дори да как да започнат нов бизнес", допълни Попйорданов.

Пред Паметника на съветската армия ще бъдат разпънати 20 шатри на изложители. В тях стоките си ще покажат производители и търговци на био и натурални продукти - билки, хляб, сладкиши, млечни продукти, масла, напитки и биокозметика, както и дистрибутори на алпийска и туристическа екипировка и колоездене. Ще отворят врати и две чайни, съобщи Екатерина Йосифова. Заедно с тях ще бъдат представени и малкоизвестни туристически маршрути в цялата страна.

Министерството на икономиката също ще присъства на „Зелени дни", в които туристически сдружения ще покажат свои проекти. В една от палатките Столична община ще рекламира кратки туристически маршрути из Софийските забележителности. Отделни щандове ще имат и водещите природозащитни организации – Българското дружество за защита на птиците, фондация „Биоразнообразие", „За Земята" и WWF.

На феста ще бъде показан и Трансродопският веломаршрут, а Петър Делчев ще представи идеята си за прекосяване на Черно море с каяк.
На „Зелени дни" специална презентация ще бъде посветена и на планинските водачи. Ще бъдат разяснени стъпките как желаещите да се обучат и получат дипломи, каза Момчил Дамянов от асоциация „Планини и хора", в която членуват над 200 правоспособни планински водачи. Асоциацията ще изгради и катерачна стена за деца в парка.
За доброто настроение на природолюбителите ще се грижат детския духов оркестър на Вършец и хор „Космически гласове".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай