Нешка Робева: Подкрепям идеята, която носи Бареков

Нешка Робева: Подкрепям идеята, която носи Бареков | StandartNews.com

- Г-жо Робева, на "България без цензура" очевидно й предстои крачката към политиката. Коментарът ви.

- Ние вече 23 години говорим как сме се отървали от тоталитаризма, когато хората не са имали правото на глас. И че сега можем да кажем всичко. Но де факто осъзнаваме, че не е така. Хората, дори когато формално не им се поставя цензура, си налагат автоцензура. Хората са изплашени, страхуват се. Гледала съм някои предавания на "България без цензура", но за първи път ще участвам в проекта. Пред мен хората говорят всичко, те ме чувстват близка, много от тях смятат, че съм все още депутат и идват със своите оплаквания, но като стане въпрос да се говори открито, дори само в спорта, виждам как хората ги сковава един необясним страх. Така че аз не мога да не приветствам това начинание. Ако човек трябва да изкаже болката си, защо трябва да търсим политиката вътре?

- Защото проектът се очаква да стане и политически.

- За момента Николай Бареков обяви, че не тръгва с политически формат. Аз наистина се радвам, защото виждам как реагират хората на нашите участия. Нашата задача е да повдигнем духа на хората, да ги откъснем от болката, мъката, от тази неудовлетвореност. Да им дадем малко вяра, че когато човек иска, може да постигне нещо. Ако проектът на Бареков по-късно се развие в политически, ако той тръгне наистина с това, което говори, и успее да го осъществи и да убеди хората, то аз мисля, че не Нешка Робева ще му помогне да се наложи като политик, а неговите действия.

- Вие бяхте сред знаковите лица, които подкрепихте президента (2002-2012) Георги Първанов по време на двата му мандата.

- Мен ако ме питате, аз съм подкрепила и Бойко Борисов (смее се). Аз подкрепям всяко ново лице с една-единствена наивна вяра, че може би този път ще се случи нещо по-различно. Преди изборите аз подкрепих Станишев, защото искрено вярвах, че ще промени нещата. Не знам. Но тук, в този момент пред мен не се поставя наистина въпросът да подкрепя едно лице. От друга страна, бих искала категорично да заявя, че подкрепям една идея. Аз съм лявоориентиран човек и не мога с безразличие да наблюдавам това, което се случва в нашата държава. И винаги, когато мога да помогна, вярвайте ще го направя. Без да ме интересува от кого идва добрата инициатива. Но когато усетя нещо друго просто се оттеглям.

- Как оценявате сегашното правителство ?

- Аз повярвах в програмата. Бях силно разочарована в първите дни на правителството. Но сега смятам, че нещата са преекспонирани. Смятам наистина, че трябва да се внесе спокойствие в страната, да се подходи разумно. Трябва наистина протестиращите да се обединят преди всичко за промяна на системата. И най-вече за този Изборен кодекс, за да може в политиката да влязат нови хора. Но трябва да се даде възможност на правителството да работи. Да, в момента кабинетът се опитва да работи.
Не съм за това на инат да се правят нещата. Трябва да подкрепим тогава, когато има разум, добри решения. И да реагираме остро, когато се опитват да заобиколят или да ни излъжат.

- Но протестите не спират.

- Ето, съвсем скоро питах човек - защо продължавате да протестирате, виждате, че се правят неща. Ама той ни излъга, отвръща ми. Казвам, посочете ми един-единствен премиер до този момент, който да не е излъгал. Ако ми посочите един-единствен, ще се съглася с вас. Назначенията? Да, пак ми посочете едно правителство, в което да няма назначения, които да отблъскват всеки един от нас. Нещо коренно трябва да се промени. И ако нещо се дразня вече на протестиращите, то е че те правят своите шоу програми, докато друга част от хората гладуват и мизерстват. И бих посъветвала протестиращите да обединят своята енергия и да помагат на тези хора. Тогава много повече ще им се вярва.

- Ще ви върна пак към "България без цензура". Какво ви обедини с Бареков, Емил Кошлуков и Деси Добрева ?

- Навремето бях първата, която защити Емо Кошлуков. С Деси Добрева работим по проект, който ще излезе през декември, и е много амбициозен. Когато ме поканиха да участвам, вярвайте, това ни натовари страшно много - мен и ансамбъла. Но в същото време ни дава възможност да бъдем там, където ни е мястото. Аз се занимавам с този вид изкуство. Нашата трупа прави така, че да възкреси традицията - да я покаже на хората. Да ги привлече. И мисля, че има успехи.

- Ако получите покана и от Първанов за дискусионните клубове, които той стартира на 22 септември, ще участвате ли?

- Аз съм казала, че в политически формирования няма да участвам. Това е мое решение от много години. Но ще подкрепям всяка добра идея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай