Ненков обеща да има ваксини за новородените

Ненков обеща да има ваксини за новородените | StandartNews.com

София. Ваксини за новородените у нас ще има, дори и да бъда глобен. Това обяви пред bTV министърът на здравеопазването в служебния кабинет д-р Мирослав Ненков.

Министърът прекрати договора с фирмата доставчик на шествалентната ваксина за бебета, тъй като компанията я предлага в опаковка, която не е в позитивния лекарствен списък. Ненков уточни, че съдържанието на самата ваксина е такова, каквото е договорено, но все пак има нарушение за закона.

В последния възможен момент от срока за обжалване фирмата завежда дело Комисията за защита на конкуренцията, а е възможно да се обърне и към административния съд.

Министърът обаче обясни, че има два варианта - или да се чакат тези процедури, които ще отнемат няколко месеца, или да се пристъпи към нова поръчка чрез пряко договаряне, за да има ваксини. При втория вариант Ненков най-вероятно ще бъде глобен.

Той обясни, че е готов да изтегли 15 000 лева потребителски кредит, с които да покрие санкцията, но дупката в имунизационния календар на бебетата да бъде преодоляна.

За мен е важно да се осигурят ваксините, увери д-р Ненков. Надявам се до края на другата седмица този проблем да бъде решен, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай