Неделно училище за театър стартира в „Сфумато”

Неделно училище за театър стартира в „Сфумато” | StandartNews.com

София. На тема "Изчезващата човечност" стъпва обновената програма за 2013 година на ТР "Сфумато". Тя включва шест процеса, разработени на принципа на ателието, и се съсредоточава изцяло върху съвременна драматургия.
Наесен стартира и нов проект.

"През идния сезон продължаваме с представленията от основната програма на "Сфумато", които обиколиха Европа и света - програма "Стриндберг" и програма "Шекспир", както и с най-новия ни проект "Медея - майка ми" от Иван Добчев и Стефан Иванов"", каза за вестник "Сега" директорът на театъра Маргарита Младенова.

"Тъкмо на тези спектакли се крепи финансовата стабилност на Работилницата, те пълнят залите, те са нашите звезди. Чрез тях привличаме нова, млада публика, университетски преподаватели, бизнес среди, където също има много интелигентни хора, интересуващи се от изкуство". 

"Предвиждаме и нещо ново - "Неделно училище за театър", което ще стартира през октомври в "Сфумато". Всеки неделен ден, когато театърът почива, от 10 до 14 часа сградата ще е отворена за малчуганите. Идеята ни е да се работи с група от около 15-20 деца на възраст между 11 и 15 години. Ако кандидатстващите се окажат повече, ще разширим групите. Считаме, че предвид действащите образователни програми това е възрастта, загубена за проглеждането на децата за изкуството; загубена за това да открият театъра като една интересна игра, по-любопитна от нещата, които им се случват на улицата и във виртуалното пространство. В преподавателския екип в момента са актьорите Иван Бърнев, Маргита Гошева и Мирослава Гоговска. Те сами дойдоха с желанието да направим школа в "Сфумато". Това е един от най-ценните ни проекти, с който бихме искали да се компенсират донякъде сериозните липси на същинско образование, особено хуманитарно", добавя още проф. Младенова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай