Не подценявайте старите травми

Не подценявайте старите травми | StandartNews.com

"Не смятам, че човек по природа е добър, а злото в него е само превратно схващано добро. Напротив, убеден съм, че има достатъчно много индивиди, представляващи толкова лоша комбинация от наследствени качества, че както за обществото, така и за тях самите, би било добре да се откажат от индивидуалните си особености". По такъв начин очевидно си обяснява поведението на определена прослойка хора един от най-известните ученици на Зигмунд Фройд – швейцарският психолог Карл Густав Юнг. Неговата личност е една от най-противоречивите на XX век. От едни приеман, от други отхвърлян, този гений достига до най-големите прозрения в областта на психологията, и то чрез наблюдение и описване на собствените си преживявания. Въвежда редица понятия, които днес присъстват в речника ни. А до колко сме запознати със значението им - това е друг въпрос. Пионерът на аналитичната психология умира на 86-годишна възраст след каратко боледуване, за което информацията е доста оскъдна. Остава само да се гадае какво ли е било това заболяване, което е отнело живота му. И възможно ли е инцидент, който претърпява на 68 г. (играта на нумерологията 68-86) да има отношение към сполетялата го смърт години по-късно? Става дума за счупване на фибула след падане. Десетина дни след престоя му в болнично заведение претърпява инфаркт на миокарда, вероятно причинен от емболия заради неподвижния крак. Така изниква въпросът до каква степен сериозните травми, както и тези, на които не отдаваме съществено значение, влияят на бъдещото ни здраволсовно състояние? Почти никой не си дава сметка, че едно нараняване би могло да провокира редица сериозни последици. Истината е, че физическата травма е в състояние да провокира възпаление в човешкото тяло. Механизмът за това е много прост – достъпът на патогенни микроорганизми, паразити и микози е значително улеснен. Неподозирайки за това, човек е спокоен, че след преминаване на травмата всичко е наред, но фактически след време се сблъсква с последиците от нея.

1. Въпрос:

Какво е "плъхова тения" и как човек се заразява с нея ?

Заразата с Нymenolepis diminuta става чрез брашното

Едни от най-устойчивите за елиминиране и коварни неканени гости в човешкото тяло са паразитите. Всъщност тяхното наименование идва от гръцки и в български превод означава „храненик". Какво интересно съвпадение, тези същества оцеляват именно за сметка на живите организми, хранейки се от тях. Любимото им меню включва храна, намираща се в храносмилателния тракт, тъкани на тялото, дори и сокове. А „мисията на техния живот" е да си живуркат колкото се може по-дълго и незабелязано в организма на хомо сапиенс. Необходимо е да се отбележи, че паразитите са различни по вид и могат да бъдат открити на разнообразни места в тялото. Някои предпочитат да се „настаняват" върху човешката кожа, други - под нея. Предпочитат и кухините в тялото – конюнктива, уста, нос, уши. Едни от най-опасните представители на този клан са ендопаразитите, които откриват своя „уют" във органите и тъканта на организма. Като например пикочо-полова система, черва, бели доробове. Разбира се, по-горе изброените дестинации не свършват до тук. Нервните влакна, съединителната тъкан, мозък, хрущяли, кръв, та дори и мускули могат да се превърнат в дом за паразита. Един от малко известните представители на паразитния свят е Hymenolepis diminuta, или така наречената "плъхова тения". Обичайното място, на което тя пребивава, е стомашно-чревният тракт на мишки и плъхове. Притежава изключително силна устойчивост на всякакви климатични условия. За нея човекът е краен хост, а заразяването става спонтанно чрез попадане на вредител в брашно, което консумираме ежедневно. Именно „хлебарки, брашнен червей и молец" се явяват междинният преносител. Веднъж попаднали в човек, личинките започват да се размножават под егидата на „гостоприемния" организъм. Инкубационният период е в рамките на 14 дни, като симптомите са доста объркващи - или са слабо изразени, или въобще липсват. Да не говорим, че ако има такива, те дублират симптоматиката при паразитирането на други тении. Но въпреки това има някои белези, които ясно алармират за наличието на плъхова тения. Те включват нарушаване на моторните функции при стомашно-чревния тракт, които от своя страна не само възпрепятстват усвояването на хранителни вещества, но и саботират храносмилателния процес. Също така се проявява и токсико-алергична реакция. Останалата част от симптомите са класическите при наличие на паразит – гадене, повръщане, болки в корема, отслабен апетит, диария, главоболие, световъртеж, обща слабост, повишена раздразнителност и др. Хубаво е някои от по-горе изброените индикатори да не се бъркат с предменструален синдром!

2. Въпрос

Възможно ли е коремна болка ниско долу да е симптом за заразяване с паразит?

Паразитите може да докарат стерилитет

Паразитите са в състояние да навредят на редовния цикъл на жената, както и да обострят някои характерни състояния преди месечното кървене. Според „The Medical Advisor", така наречените Enterobius vermicularis са склонни да живеят по-ниско в чревния тракт, откриват се във вулвата, матката и фалопиевите тръби. За да излюпи яйцата си, червеят се настанява в аналната област, което причинява дразнещ сърбеж. Чрез почесване яйцата попадат по пръстите на домакина, след което автоматично се пренасят на други места чрез докосване. Освен това поведението на дамите по време на посещение на санитарен възел също е от значение, защото едно неправилно движение ще пренесе гадовете точно там, където най-малко искаме да имаме такива. Като цяло наличието на Enterobius vermicularis при женската полова система води до инфекции и грануломи в матката, възпаление на маточните тръби. Възможно е да индуцира и салпингит. Това е широко разпространено гинекологично заболяване, характерно за дамите в детеродна възраст. При него симптомите се изявяват след менструация и включват коремна болка, повишена телесна температура, болезнен полов контакт, вагинално течение с бледожълтеникав цвят и други екстри. Възпалението иницира серозен ексудат във вътрешността на тръбата, който преминава в гноен. След време съдържимото се трансформира в налепи-плаки, които пък причиняват срастване на яйчника или матката с фалопиевата тръба. Този „сценарий" означава началото на стерилитета! Друг интересен провокатор на същото заболяване е Entamoeba histolytica- анаеробен паразитен протозой, причиняващ амебиаза. Счита се, че е инфектирала около 50 милиона души по целия свят (най-много Индия). Същата става причина медицински експерти да опишат уникален случай на амебиаза на маточната тръба. Това се случва след като млада жена посещава специализирано медицинско заведение заради болки в долната част на корема, треска в продължение на седмица и зелено вагинално течение с остър мирис. Назначеното изследване показва значителна дилатация на маточната тръба и хидросалпингс, а микроскопското такова - недобре оформен гранулом, състоящ се от големи макрофаги с множество Entamoeba histolytica трофозоити вътре в маточната тръба. Що се касае до цитологичното изследване, то доказва интензивен възпалителен процес. След редица проведени изследвания, целящи да „избистрят" цялостната картина на едно доста рядко срещано състояние, пазителите на Хипократовата клетва назначават комбинирано лечение с цел избягване на ненужни хирургически процедури.

Но защо да обръщаме внимание на подобен клиничен случай и какво му е толкова странното? Истината е, че именно такива патологии карат медицината да върви напред. Тласкат я към развитие, защото тя, като всички науки, не е постоянна константна величина. Времето, в което сега живеем, се характеризира предимно с тежки и трудно лечими форми на заболявния. Разбира се някои от тях не са непознати, но за да успеят да се съхранят и до днес, значи нещо в „начина им на живот" се променило и им е подсигурило оцеляването. Както се казва - „това, което не те убива, те прави по-силен"! Тази максима обаче не успя да задържи в милата ни татковина представителите на „простата" и оплювана родна медицина. Та ние имаме в момента абсолютно недостатъчните 23 500 медицински сестри, а броя на лекарите няма какво да го коментираме. Простата равносметка към този момент е, че съвсем скоро няма да има на кой да разчитаме да се грижи за здравето ни. За това е хубаво всеки от нас да си купи спешна аптечка и да се обърне към чичо Гугъл като вид самолечение. Защо ли? Може би едва, когато лекарската професия в България се превърне в приоритет и спре да се неглижира, нещата ще тръгнат в друга, по-добра посока. Както е казал Юнг: „Никой не развива личността си, защото са му казали, че е полезно или препоръчително да го стори. Природата никога не се е влияела от добронамерени съвети. Природата, включително и човешката, е движена единствено от принудата на каузалността. Нищо не се променя без необходимост, най-малко пък човешката личност. Тя е ужасно консервативна, да не кажа инертна. Само крайната необходимост може да я задвижи". Нищо лично!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай