Не е истина! Професор каза кой е създал македонския език

Твърде интересн думи на Димитър Дунков

Не е истина! Професор каза кой е създал македонския език | StandartNews.com

"Значими проблеми има, но през тези 25-30 години, откакто съм в Австрия, сме дръпнали сериознo напред в много отношения. Голяма е промяната в манталитета на младите хора, които вече свободно пътуват по света. Би било чудесно, ако повече младежи, след като завършат образованието си в чужбина, се връщат в България"

Това каза проф. Димитър Дунков пред Марица. От ллизо 30 години той живее в Австрия.

"Склонни сме да подкрепим партия, която ясно се дистанцира от сегашната икономическа линия, от неокласическия капитализъм, наричан неправилно неолиберализъм, който се налага поетапно и в България в последните 30 години. Нужна ни е ясна ориентация към социално ангажирана икономика и държава. И на Запад има все повече реакция срещу неокласическия капитализъм, която се засилва.

Намерението е да се направи всичко възможно със средствата на дипломацията да спре войната в Украйна. Австрийците водят умна дипломация - все пак са наследници на старата хабсбургска политика. А и Австрия е в по-благоприятно положение, защото не е член на НАТО.

Малцина изучават история, култура и история на Източна Европа.

За нас: „френското предложение” за РС Македония хвърли проблема върху следващите генерации - и учени, и политици. Вече виждаме в каква задънена улица ни вкара предложението на Макрон. В Северна Македония щели да променят учебниците и Самуил щял да бъде обявен (и?) за български цар. Без обаче да се казва, че е българин по народност. И оттук започва безкрайно наливане от пусто в празно. 

Трябваше да хлопнем вратата за ЕС на Скопие и да я отворим едва след цялостен, пълен демонтаж на македонизма. 

Големите държави искат от нас компромис, защото знаят манталитета на управниците ни. А те забравят, че няма ментор, който да не мрази марионетките си. И Чичо Сам, и Дядо Иван, и Батетата Жан и Ханс знаят кога и как да бият шута на васалите си.

Потресе ме признанието на големия учен Самуил Бернштейн, написал пръв през 1934 г. очерк за македонския език в Болшая советская енциклопедия. Обясни ми как и защо е направил нещо, в чиято невярност е убеден:

„До мен стои Георгий Михайлович (Георги Димитров, бел.ред.) и казва: "Пишете очерк за македонския език, така нареди Сталин!”. До днес тези думи на Бернштейн са ми в съзнанието. Насаме в кабинета си ме похвали директорът на института, приятел на България, който ме изпрати в принудителна ваканция до успокояване на духовете.

 

 

 .

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай