Най-скъпите видеоигри

Най-скъпите видеоигри  | StandartNews.com

Някои компании са готови да манипулират данни, за да скрият провалите

Огромен бюджет не означава непременно място в сърцето на геймърите

Геймингът е един от най-печелившите дялове на развлекателния бизнес. За това не е изненадващо, че бюджетите на някои игри са по-големи дори от тези на холивудските блокбъстъри. Eто кои са най-скъпите видеоигри, създавани някога.

1. Destiny /2014 г./ Бюджет: $500 млн.

Bungie, студиото зад легендарната поредица Halo, реши да продължи творческия си път с още една космическа одисея. Destiny обещаваше да бъде шутър от "друг магнитут", съчетаващ най-добрите черти на ролевите и масовите мултиплейър игри, с огромен свят, завладяващ геймплей и гласът на Питър Дънклидж ("Игра на тронове", "Пиксели"), озвучаващ роботизирания куб Дух, който придружава героя ви. Вместо обещаното геймърите получиха средностатистически онлайн космически шутър със слаба история, чиито саундтрак и безупречен геймплей не успяха да издигнат играта в очите на критиците, който й дадоха средни оценки (75 от 100 точки в Metacritic). Не беше впечатляващо и изпълнението на Дънклидж, което бе оприличено като едно от най-слабите актьорски представяния в историята на индустрията, a новият експанжън ще изтрие всички следи от присъствието му в играта. Въпреки масовото разочарование издателството Activision Blizzard заяви, че 20 млн. са активните акаунти в сървърите. До този момент не е изнесена никаква информация какви са продажбите на играта, което доведе до широко разпространения слух, че горните данни са изфабрикувани и Destiny всъщност е комерсиален провал.

2. Grand Theft Auto V (GTAV) /2013 г./ Бюджет: $265 млн.

Последната част от гангстерската поредица GTA отново доказа, че става ли въпрос за любимия им франчайз, Rockstar не се скъпят нито с парите, нито с човешките ресурси. Екип от над 1000 души от базираното им в Единбург, Шотландия, студио Rockstar North, е работел активно в продължение на пет години, за да създаде една от най-масивните игри с отворен свят в историята на гейминга. С опцията си за онлайн игра, интересна история и традиционния за поредицата геймплей не е учудващо, че към май 2015 г. GTA V е продала почти 52 млн. бройки по целия свят. Поредицата официално е една от най-продаваните, най-скъпите и най-скандалните, създавани някога.

3. Call of Duty: Modern Warfare 2 /2009 г./ $250 млн.

28,5 млн. продадени бройки по целия свят. Културен и технологичен феномен за времето си. Създадена от Infinity Ward, тази игра завинаги ще остане еталон за качествен военен шутър и спомен за времената, когато поредицата Call of Duty беше нещо повече от златната гъска на Activision Blizzard. Негативната преса, която играта получи заради злокобната мисия "No Russian", в която трябва да избиете група цивилни граждани във фикционалното московско летище "Закаев", не успя да спре огромните продажби и да навреди на популярността на поредицата.

4. Star Wars: The Old Republic /2011 г./
$200 млн.

Какво става, когато си студио легенда, създало едни от най-добрите ролеви игри в историята, и ти дадат 200 млн. долара да направиш масова мултиплейър игра във вселената на "Междузвездни войни? Играта ти е мигновен успех, нали? Грешка! Имената Bioware и Star Wars не успяха да спасят това скучно MMORPG от провал. До края на 2012 г. този мащабен проект успя да продаде едва 2 млн. бройки по целия свят. Bioware и издателите им Electronic Arts се принудиха да изоставят месечните такси и да използват F2P(free to play) модела, за да имат поне някаква възвръщаемост и повече не отвориха дума за продажбите на заглавието. Star Wars: The Old Republic все още съществува и има малка, но отдадена публика. И това е нещо.

5. Final Fantasy VII /1997 г./ 145 млн.

Сега ще говорим за една легенда. Играта, представила на западната публика JRPG-тата, отбелязала почти 10 млн. продадени броя и оценка 92 от 100 в Metacritic. Историята, разбила милиони геймърски сърца. Културен феномен, който вдъхнови блокбъстър анимация, четири отделни spin-off игри и почти 20-годишно преклонение. И гениалните композиции на Нобу Уематсу. Каквото и да се напише за този шедьовър, винаги ще изглежда слабо в сравнение с емоционалното въздействие на Final Fantasy VII, създадена от Square Enix през 1997 г. А тази година геймърите получихме това, което чакаме от почти две десетилетия. Римейкът на най-доброто JRPG за всички времена беше обявен на тазгодишното издание на Electronic Entertainment Expo (E3) в Лос Анджелис, Калифорния. Макар да няма определена дата за излизане, аз лично отивам да се запася с носни кърпички, но може би този път ще успеем да спасим Аерит и няма да ми трябват.

6. Max Payne 3 /2012 г./ 105 млн.

Третата част от култовата поредица Max Payne беше най-скъпият и най-широко рекламиран проект на Rockstar към 2012 г. Почти всички студия на компанията са работили върху този любимец на критиците. Рекламни клипове на играта се излъчваха по време на Европейското първенство по футбол. Очакваше се тя да е безспорната "Игра на годината". За съжаление продажбите на Max Payne 3 към май 2015 г. са едва 4 млн. броя по целия свят. Играта остана в историята единствено като най-големия комерсиален провал на Rockstar.

7. Grand Theft Auto IV (GTA IV) /2007 г./ 100 млн.

GTA IV заслужено получи средна оценка 98 от 100 в Metacritic веднага след излизането си. Полирана до съвършенство, тази част от култовата поредица GTA на Rockstar е пример за това как се правят игри с отворен свят, без историята да пострада изобщо. Главният герой Нико Белик бързо се превърна в любимец както на геймърите, така и на критиците, а антагонистът Димитри Раскалов - в един от най-мразените персонажи в историята на гейминга. Към май 2015 г. от GTA IV са продадени 25 млн. броя.

8. Too Human /2008 г./ 100 млн.

Ако има игра, станала символ на провален потенциал, това е Too Human. Ако има игра, която е известна единствено като кошмарен комерсиален провал, това отново е Too Human. С рекордния за времето си бюджет, почти десетгодишно разработване и смяна на 6 студия, това ексклузивно заглавие за конзолата на Microsoft - Xbox 360, заслужава печата "Epic Fail", който критиците лепнаха на челото му. Към май 2015 г. са продадени едва 880 хил. бройки по целия свят! Ето как не трябва да изхарчваш 100 млн. долара. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай