Най-честите щети са счупени стъкла на коли

Най-честите щети са счупени стъкла на коли | StandartNews.com

Цветанка Крумова, изп. директор на ЗАД "Армеец"

- В какъв срок ще приемате заявления за щетите, нанесени от опустошителната градушка?

- Срокът се увеличава от 7 на 15 работни дни, но при необходимост може да бъде и удължен допълнително. Уведомленията за щета могат да бъдат подавани и по електронна поща, като клиентите избрали този вариант ще имат възможност да направят оглед в удобно за тях време.

- Какво ще последва, ако някои хора не успеят да подадат заявки в удължения срок?

- Аз мисля, че сме създали достатъчно възможности за заявяване на претенции, включително и мейл. Мисля, че всеки може да се възползва от този начин на уведомление. Заявки се приемат във всичките ни офиси в цялата страна.

- Кои щети са най-масови - счупени прозорци, стопове...?

- В момента най-масови са заявленията за щети по автомобили. Най-вече това са счупените стъкла. Нарушена е целостта на автомобилите, има вдлъбнатини от градушката. Естествено има и щети по сгради, като например счупени прозорци.

- В какъв срок започнахте да получавате сигналите - изчакваха ли хората до последно или работата продължи до късните часове вчера?

- Уведoмлението за застрахователно събитие по нашите условия трябва да се подаде в 7-дневен срок, но предвид масовия характер на това бедствие, ние сме удължили срока на 15 дни. Както вече споменах, има възможност да бъде удължен и още, ако се окаже, че има много желаещи да заведат уведомление. Така или иначе хората имат интерес да ремонтират автомобилите си и да се възползват от застраховката, която са си сключили. Затова те би трябвало да направят това уведомление. Огледът може да бъде направен във всички наши офиси и ликвидационни центрове.

- Какъв е срокът, в който е редно хората да алармират за щети?

- Стандартната процедура е да се направи оглед и оценка на щетите в 7-дневен срок, за да можем да изплатим обезщетението, или автомобилът да бъде насочен към сервиз, където ще бъде ремонтиран, ако клиентът има право на тази услуга.

- Имате ли данни за броя на щетите, нанесени в София?

- Все още не мога да кажа точен брой. Очакваме днес да получим над 1000 уведомления. Да не забравяме все пак, че това е едно извънредно бедствие. Мобилизирали сме всички усилия на компанията и екипите работят в извънреден режим. Също така сме удължили и работното време, ще работим и в събота. Мисля, че ще успеем да се справим с тази ситуация.

- Как работят екипите ви в подобна ситуация? Ще успеете ли да откликнете на всички сигнали на клиенти?

- Сами разбирате, че става въпрос за голям обем от претенции, които ние трябва да обработим и това се отразява на усилията на хората. Те трябва да могат да работят в подобни ситуации със същото качество, с което са работили винаги.

- В какъв срок ще бъдат изплатени средствата за щетите?

- Голяма част от автомобилите имат право на ремонт в сервиз като начин на обезщетение. Те ще получат възлагателни писма, за да се извърши ремонтът в съответния сервиз или в официалния сервиз. Това зависи от възрастта на автомобила. Тези, които пожелаят да бъдат обезщетени по експертна оценка, по закон обезщетенията се изплащат в 15-дневен срок след представяне на последния документ.

(пред economic.bg)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай