Най-после! Строят чакана от десетилетия магистрала

Министър Андрей Цеков с голяма новина

Най-после! Строят чакана от десетилетия магистрала | StandartNews.com

Най-после започва строежът на станалата вече историческа магистрала от Русе до Велико Търново.  Стартът ще е през октомври, съобщи регионалният министър Андрей Цеков по време на парламентарния контрол.

Той посочи, че вече са стартирани проектантските работи. Магистралата беше обявена за обект от национално значение по време на служебното правителство на Гълъб Донев.

Пътят ще е с две активни ленти и една аварийна, с максимална скорост на движение от 120 км в час. През декември 2022 г. е проведена обществена поръчка за проектиране и изграждане на магистралата. На 19 декември 2022 г. е стартирало изпълнението на проектантските работи.

Обектът е разделен на две части, финансиране има по новата програма “Транспортна свързаност”. Първата част е от Бяла до село Вардим с дължина 6,8 км. Министърът се надява работата там да започне през октомври, за да се запази действието на изготвената оценка за въздействие върху околната среда.

“Частните имоти са обявени за отчуждаване и процедурите са започнали, целим да има разрешение за строеж през октомври 2023-а”, уточни Цеков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай