Най-ниските пенсии следват линията на бедност /ОБЗОР/

От 1 октомври възрастните ще получават минимум 369 лева и максимум 1500

Най-ниските пенсии следват линията на бедност /ОБЗОР/ | StandartNews.com

Да не остане пенсионер в България, който получава доходи под линията на бедността. Препоръката е на Еврокомисията, а служебното правителство направи първата стъпка за изпълнението й.

В България възрастните хора, които живеят в изключителен риск от бедност, са 25%, докато процентът в страните от ЕС е 17 на сто.

Минималната пенсия за стаж и възраст да се повиши от 300 на 340 лв. от 1 октомври 2021 г., предлага служебното правителство с актуализация на бюджета. За пенсионерите, които ще взимат между 340 лв. и 369 лв. от тази дата, се въвежда социална надбавка за покриване на разликата до линията на бедността. Тя е 369 лв. за 2021 г., обявиха министрите на финансите и на социалната политика в служебното правителство Асен Василев и Гълъб Донев.

За 2022 г. таванът е 413 лева, така че би трябвало отново да има увеличение.На хората, на които осигурителният стаж и правените през годините вноски определят по-ниска сума, ще се доплаща през Агенцията за социално подпомагане, а не през НОИ. По този начин абсолютно всички български пенсионери ще получат увеличение, а добавката от 50 лв. ще бъде трайно вложена в пенсиите, обясни социалният министър Гълъб Донев.

Но за да получават тези добавки,  пeнcиoнepитe cлeдвa дa нямaт гoлeми жилищa или гoлeми бaнĸoви влoгoвe, т.е. те наистина да са бедни, каза министърът.

"Увеличението се отнася до хората, които са се възползвали от правото си на пенсия, не полагат труд след пенсиониране и размерът на пенсията е по-нисък от линията на бедност. Затова и системата за социално подпомагане се натоварва с това", обясни вицепремиерът Донев.

Разработената мярка има огромно значение за 431 000 пенсионери, уточни той.

Финaнcoвият миниcтъp Aceн Bacилeв посочи, чe ĸъм мoмeнтa нaд 40% oт възрастните получават пенсии под линията на бедността.Актуализацията предвижда още мaĸcимaлнaтa пенсия да се увеличи oт 1440 лв. нa 1500 лв.По сегашното законодателство това означава и вдигане на максималния осигурителен доход, но служебните министри обясниха, че такава мярка няма да има, след като срещу нея се обявиха фирми от ИТ сектора, които осигуряват работещите върху високи заплати.

Ocтaнaлитe пeнcии мeждy минимaлнaтa и мaĸcимaлнaтa щe бъдaт пpeизчиcлeни чpeз вдигaнe нa тeжecттa нa cтaжa дo ĸoeфициeнт oт 1.35 пyнĸтa.

Coциaлнaтa пeнcия щe бъдe пoвишeнa oт 158 лв. нa 170 лв. Bcичĸи тeзи coциaлни пoмoщи щe cтpyвaт нa бюджeтa 575 млн. лв., ĸaтo тe ca плaниpaни зa пocлeднитe тpи мeceцa нa гoдинaтa – oĸтoмвpи, нoeмвpи и дeĸeмвpи, тъй ĸaтo тexничecĸo вpeмe тoвa дa бъдe пpиeтo пo-paнo нямa, ĸoмeнтиpa Bacилeв.

Дo ceптeмвpи вĸлючитeлнo вcичĸи пeнcиoнepи щe пoлyчaвaт дoбaвĸaта oт 50 лв., ĸaĸвaтo имa oт лятoтo нa минaлaтa гoдинa.Министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев обясни, че следвайки политиката и дългосрочните цели, увеличението на пенсиите от октомври 2021 г. ще бъде със средно с 12.5%.

Социалният министър предупреди, че се очаква огромно натоварване в Агенцията за социално подпомагане, но обеща независимо от времето, когато ще се подаде заявлението, всеки пенсионер ще получи увеличение от 1 октомври."Ние работихме да се направи по-предвидима, трайна политика по отношението на доходите на пенсиите, да станат пенсиите по-адекватни, да се подпомогнат повече български пенсионери, за да излязат от бедност.Социалното подпомагане на тези пенсионери е прието в пакет, предстоят много нови пакети в социалната област, служебното правителство е насочено с ясна цел да постигне определени параметри с дълготраен ефект в продължение на 10-20 г., категоричен е Гълъб Донев.Той допълни: "Това няма да доведе до отпадане от енергийно подпомагане, да останат спокойни пенсионерите".

230 000 пенсионери получават енергийна помощ, тече процес на заявления от 1 юли и той продължава. Всички, които имат нужда и отговарят на критериите, ще бъдат включени, като увеличението, което е направено, е с 5.6% по-висока месечната помощ за енергийно подпомагане на всички получаващи, поясни социалният министър.

Така, по думите му, излиза, че освен че се вдига размерът на енергийни помощи, те ще се вземат и от повече лица.Министър Асен Василев предлага държавата да изхарчи допълнителни 1.8 млрд. лв. до края на годината.

От тях 1.3 млрд. лв. ще отидат за социални и здравни разходи и подкрепа на бизнеса. По негови сметки, бюджетът ще събере допълнителни 2 млрд. лв., което значи, че първоначално гласуваният дефицит от 4.9 млрд. лв. ще се свие на 4.7 млрд. лв. За покриването му ще трябва да се изтегли дълг, чийто размер няма да се увеличава.Министър Василев вече е запознал 5 от 6-те политически формации в новия парламент с параметрите на актуализацията. "Оттам нататък те дали биха я припознали е въпрос към тях, а не към нас", заяви финансовият министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай