Навалица в моловете, търговците надули цените

Хората да не гледат колко процента е дадено намаление, а какви са цените в момента, съветва Богомил Николов

Навалица в моловете, търговците надули цените | StandartNews.com

Блъсканица в моловете въпреки сертификатите, търговци надули цените преди празниците

Обезщетенията при закъснели поръчки при онлайн пазаруването подлежат единствено на договаряне, каза шефът на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов

Шефът на "Активни потребители" призова да не гледаме колко процента е намалението, а какви са цените в момента

Изненада ни голямата блъсканица в моловете, тъй като се очакваше поради специфичната обстановка и зелените сертификати търговията да става най-вече онлайн като миналата година. Извиха се обаче огромни опашки в големите магазини. Това каза в „Денят започва“ по БНТ изпълнителният директор на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов.

Той призова хората да не гледат колко процента е дадено намаление, а какви са цените в момента. Нека да сравняват между няколко търговеца и продукта, добави Николов. 

„Онлайн търговията не е подготвена за големия наплив на поръчки през последните години, особено по празниците. Затова не само в България, но и по цял свят голяма част от пратките и подаръците не пристигат навреме“, подчерта той.

Според него, това е проблем с нарастващо значение. След като и тази година се проявява, догодина самите ние трябва да сме наистина по-внимателни, допълни шефът на „Активни потребители“. 

Той предупреди, че търговците предварително завишават цените, за да могат после малко преди празничните дни да обявят по-големи намаления. 

„Добре, ама ние не получаваме заплатите си в проценти, а в някаква сума пари и в крайна сметка пак харчим различни суми за различните стоки и услуги", заяви Богомил Николов.

„Всякакви обезщетения при закъснели поръчки подлежат единствено на договаряне, т.е. търговецът сам трябва да си сложи някаква неустойка в договорите. Това е наивно и най-вероятно няма да се случи“, добави той.

„В най-добрият случай търговецът ще се извини за забавените доставки. В повечето случаи и това не се случва дори“, заяви шефът на „Активни потребители“. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай