Нашият Марио пилотира самолет за "Гинес"

От началото на април Бакалов е летял 8 пъти с гиганта Airbus A380

Нашият Марио пилотира самолет за "Гинес" | StandartNews.com

Мощта му е като на 120 000 коня, в първа класа се глезят по пижами

34-годишният Марио Бакалов е първият българин в "Луфтханза", който пилотира най-големия пътнически самолет в света. Пилотът е в екипа на световния лидер в авиацията и вече има 8 полета на борда на гиганта "Airbus A380". Бакалов е взел лиценз за гигантската машина само преди два месеца, научи "Стандарт".

Да управлява най-големия самолет в света за Марио е поредната сбъдната мечта. Първият му полет с гигантския "Airbus A380" е бил през месец април тази година с дестинация Франкфурт-Хюстън. Самолетът побира на борда точно 550 души, от които 24 са екипаж. "Airbus A380" се задвижва от 4 свръхмощни мотора, които развиват общо 120 000 конски сили. Мощността на самолета се равнява приблизително на 500 състезателни автомобила. "Усещането да вдигнеш във въздуха 560 тона е неописуема", казва Марио. "Airbus A380" има внушителни размери - дълъг е 73 м, а ширината на крилете му е 80 метра, височината е 24 м и е равна на 8-етажна сграда. Освен с размерите си, самолетът впечатлява и с невероятен лукс за пътниците.

В първа класа например пътническите седалки се превръщат в легла. Върху тях се поставят допълнителни матраци, за да е по-удобно, а на пътниците се раздават пижами", разказва Марио Бакалов.

Самолетът, който той управлява в момента е последна дума на авиационната техника. "Луфтханза" разполага с 12 такива летателни машини. За да вземе лиценза за "Airbus A380", пилотът е преминал 2-месечен курс на обучение. Дотогава Бакалов е пилотирал по-малките самолети "Airbus A340".

В момента българският пилот разработва и презентира проект за самопомощ на екипажите. "Идеята ми в случай на инцидент екипажът да се събере преди да извика помощ и да обсъди какво се е случило и какво да се предприеме след това. Мисля, че разработката бе приета много добре от ръководството на "Луфтханза" и вероятно ще бъде въведена като масова практика", казва Марио Бакалов. Времето за почивка пилотът ревностно пази за приятели и роднини в България. Той вече е планирал лятната си ваканция и, както обикновено, ще я прекара на българското Черноморие - между Созопол и Слънчев бряг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай