Наши студенти спечелиха най-голямото състезание по право в света

Възпитаниците на СУ „Св. Климент Охридски” успяха да надвият над 300 чуждестранни отбора от 85 държави

Наши студенти спечелиха най-голямото състезание по право в света | StandartNews.com

Български студенти спечелиха най-голямото състезание по право в света. Младежите от Софийския университет „Св. Климент Охридски” успяха да надвият над 300 чуждестранни отбора от 85 държави.

Колко труден е пътят към този успех и защо казусът в състезанието често се сравнява с 5-измерно кубче на Рубик? 

Йоана и Иван са двама от четиримата младежи, постигнали исторически успех за Софийския университет. 

Разказват, че към правото ги насочва страстта им към дебатите.

За тях участието в най-голямото състезание по международен търговски арбитраж е едновременно удоволствие , но и отговорност.

Йоана Вълова, IV курс право, разясни за "Офанзива" по NOVA NEWS концепцията на съревнованието - получават казус, след което се предават писмени защити и за ищеца, и за ответника.

Казусът, пред който се изправят отборите, симулира спорен арбитраж между търговски компании. И докато миналата година в основата на състезанието стои темата за производството на ваксини, то тази фокусът е поставен около екологичните стандарти и социалната отговорност на компаниите. Конкретният казус е бил свързан със сделка с палмово масло.

"От нас се иска да можем да защитаваме и двете страни. Най-интересното в състезанието е, че тук няма правилен отговор. Търси се ние по колко добър начин ще покажем какво сме прочели и знаем, дори когато сме в позиции, които са очевидно по-слаби, как точно ще отиграем това с въпросите от арбитрите, които получаваме", казва студентът по право V курс Иван Иванов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай